Psihiater, psiholog, psihoterapevt: kakšna je razlika med njimi in h komu se obrniti?

Obstaja več vrst strokovnjakov za duševno zdravje. Kako izbrati pravega, ki vam lahko pomaga? Po branju naslednjih vrstic vam bo to bolj jasno. Podrobneje si bomo ogledali poklic psihiatra, psihologa, psihoterapevta in coacha ter vam povedali, kdaj se obrniti na katerega od njih.

Razlika med psihologom, psihiatrom, psihoterapevtom in coachem

Vsak ima drugačno izobrazbo ali usposabljanje, pomaga ali zdravi na drugačen način in se ukvarja z različnimi težavami.

 

Kdo je psihiater

Psihiater je zdravnik, ki je na medicinski fakulteti pridobil naziv doktor medicine. Nato mora opraviti pet let specializacije in uspešno opraviti izpit za pridobitev certifikata iz psihiatrije. Specializiran je lahko na različnih podpodročjih psihiatrije, kot sta otroška psihiatrija ali zdravljenje odvisnosti.

Psihiater postavi diagnozo, pripravi načrt zdravljenja in edini predpisuje zdravila. V nasprotju s psihologom ali psihoterapevtom ne zdravi z besedami, zato k njemu ne boste šli na terapijo (razen če ima poleg svoje izobrazbe še psihoterapevtsko usposabljanje). Lahko pa vam v okviru načrta zdravljenja priporoči terapijo. Hkrati bi tako obiskovali dva strokovnjaka.

Kdaj obiskati psihiatra

Zelo preprosto, kadar koli je vaše trpljenje tako veliko, da menite, da brez zdravil ne morete shajati. Psihiater vam lahko pomaga pri hudih in kroničnih stanjih, kot so huda depresija in tesnoba, hude motnje spanja in razpoloženja, motnje hranjenja, hude odvisnosti, izguba stika z realnostjo in še mnoge druge.

seje

Kdo je psiholog

Psiholog ima zaključen študij psihologije, ki se v Sloveniji izvaja na Filozofski fakulteti. Če psiholog po končanem magistrskem študiju opravi tudi specializacijo iz klinične psihologije, lahko opravlja delo kliničnega psihologa  in se ukvarja z duševnimi in osebnostnimi motnjami ter tako sodeluje tudi z ostalimi zdravstvenimi delavci in specialisti.

Psiholog brez dodatnega usposabljanja nudi psihološko svetovanje in psihodiagnostiko. Za razliko od terapije je svetovanje precej kratkotrajno, tudi enkratno. Na podlagi pregleda psiholog priporoči ustrezen način pomoči.. Lahko vas na primer napoti na specialistični psihiatrični pregled ali določeno vrsto terapije. Pogosto pa ima poleg primarne tudi psihoterapevtsko izobrazbo in terapijo nudi tudi sam.

 

Kdaj poiskati psihologa

Z obiskom psihologa nikoli ne morete zgrešiti. Ta vam bo priporočil idealen način zdravljenja in vas po potrebi napotil k drugim strokovnjakom. Pomagajo vam lahko tako pri manjših kot tudi pri resnejših težavah. Preprosto povedano, psiholog zdravi z besedami, medtem ko psihiater zdravi z zdravili.

 

Kdo je psihoterapevt

Psihoterapevt je opravil več let akreditiranega psihoterapevtskega usposabljanja. Ima lahko različno izobrazbo, pogosto je diplomiral iz psihologije, psihiatrije ali socialnega dela. Strokovno znanje in profesionalnost psihoterapevta lahko prepoznate tudi po njegovem članstvu v psihoterapevtskih združenjih.

Psihoterapija zdravi s psihološkimi sredstvi, tj. z besedo, in je dolgotrajna. Lahko poteka prek spleta. S terapevtom se lahko srečujete dvakrat na teden ali enkrat na mesec. Odvisno od tega, kako se počutite. Več informacij najdete v članku Kaj je psihoterapija in komu je namenjena.

Kdaj poiskati psihoterapevta

Razpon tem, pri katerih vam lahko terapevt pomaga, je zelo širok. K njemu se lahko obrnete s kakršno koli psihološko bolečino, žalostjo, blažjimi oblikami depresije in tesnobe, težavami v odnosih, stresom in izgorelostjo, travmami, nizko samopodobo, izgubo motivacije ter željo po samospoznanju in samorazvoju.

odjemalec za spletno sejo

Kdo je coach?

Trener vam bo pomagal določiti cilje in jih doseči. V nasprotju s psihoterapevtom se coach bolj osredotoča na sedanjost in zlasti na prihodnost. Manj se ukvarja s preteklostjo.

Coaching ni metoda zdravljenja. Njegove tehnike uporabljajo dobro usmerjena vprašanja, ki vas vodijo do lastne presoje. Prisilijo vas k razmišljanju. Trener vam ne bo povedal, kaj morate storiti, ampak vam bo pomagal najti lastne odgovore.

Težava je v tem, da se na žalost lahko vsakdo poimenuje za coach-a. Ni treba, da ima kakršno koli specializirano usposabljanje. Usposobljenega coach-a pa lahko prepoznate po tem, da je opravil usposabljanje za trenerje, ki ga je akreditirala uradna institucija, kot je SCZ (slovenska coaching zveza). Najbolje je, če ima tudi certifikat ali je član mednarodnih trenerskih institucij EMCC.

 

Kdaj posikati coacha. 

Pogoste teme coachinga so motivacija ali sprejemanje odločitev, v povezavi z delom, odnosi, financami in drugimi temami. Trener vam bo pomagal najti lastno vizijo, ugotoviti, kaj si zares želite, in iz tega izhajati.

Še vedno ne veste, na koga se obrniti? Z veseljem vam bomo pomagali izbrati pravega strokovnjaka. V klepetalno polje v spodnjem desnem kotu nam samo napišite, s čim se spopadate, in priporočili vam bomo najboljšo osebo, na katero se lahko obrnete.

Ne nasedajte lažnim strokovnjakom

Na žalost ljudje, ki nimajo potrebne izobrazbe, vse pogosteje ponujajo psihološko pomoč. To ima lahko resne posledice za osebo, ki preživlja težko obdobje. V medijih so jih poimenovali “psevdo strokovnjaki”.

Zato se pred rezervacijo srečanja kjerkoli prepričajte, da gre za pravega strokovnjaka z diplomo oziroma opravljenim usposabljanjem.

Pri Hedepy sodelujemo z več usposobljenimi terapevti in vsakega od njih smo skrbno preverili. Tako se lahko pri nas dogovorite za spletno terapijo.

Pri Hedepy lahko najdete:

  • psihoterapevte v usposabljanju ali z zaključenim usposabljanjem, ki izpolnjujejo merila strokovnih organizacij (EAP, SKZP, ZSP itd.),
  • psihoterapevte, ki so člani strokovnih organizacij (EAP, SKZP, ZSP itd.).

Vsak od njih ima svoj profil, kjer so na voljo njihovi certifikati, diplome, specializacija, in video sporočilo. Tako ste lahko prepričani, da boste sodelovali s pravim strokovnjakom.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.