Če razmišljate o psihoterapiji, jo je vsekakor vredno preizkusiti. Psihoterapija ni nujno zadnja možnost v kriznih situacijah, prav tako ne služi le tistim, ki se soočajo z resnejšimi težavami z duševnim zdravjem. Primerna je za vsakogar, ki želi delati na sebi in se bolje razumeti.

Kdaj bi morali razmisliti o psihoterapiji?

Nekateri ljudje se odločijo za psihoterapijo, ker se že dlje časa počutijo depresivno, tesnobno ali jezno, medtem ko drugi poiščejo pomoč zaradi kronične bolezni, ki vpliva na njihovo čustveno ali telesno počutje. Tretji imajo morda kratkoročne težave in potrebujejo pomoč pri reševanju le teh. Morda so v fazi ločitve, se počutijo preobremenjene zaradi nove službe ali žalujejo zaradi smrti družinskega člana.

Možni znaki, pri katerih je zdravljenje lahko koristno:

  • Dolgotrajen občutek nemoči in žalosti
  • Vaše težave se ne izboljšujejo kljub vašim prizadevanjem ter pomoči družine in prijateljev,
  • Se težko osredotočite na delo ali druge vsakodnevne dejavnosti
  • Ste nesorazmerno zaskrbljeni, pričakujete najhujše ali ste nenehno napeti
  • Vaše vedenje, na primer prekomerno uživanje alkohola, uporaba drog ali agresivnost, škoduje vam ali drugim
  • Želite bolje razumeti sebe, razumeti svoje odnose in razviti svoje potenciale, da bo vaše življenje usmerjeno v večje zadovoljstvo, občutek izpolnjenosti in zdravje

Olajšanje se lahko pojavi po prvi terapiji

Vsak je nekoliko drugačen, kar pomeni, da nekateri potrebujejo več časa za dosego napredka pri terapiji. Pogosto že prvo srečanje s terapevtom prinese določeno mero olajšanja. Katere podatke želite deliti s terapevtom. je odvisno od vas. Pri tem je pomembno, da se počutite prijetno. Ker je terapija "o ljudeh", je zelo pomembno, da sta tako klient kot terapevt pred srečanjem prepričana, da lahko in želita sodelovati. Prvo srečanje običajno vključuje dogovor o tem, s čim se boste ukvarjali, kako pogosto se boste s tem ukvarjali in kako dolgo se boste s tem ukvarjali. Če niste prepričani, da je terapevt pravi za vas, si vzemite čas za razmislek in se ne priganjajte v nadaljevanje sodelovanja. Vedno imate možnost, da poskusite z drugim terapevtom.

Z rednimi srečanji boste občutili pravo moč terapije

Na podlagi povratnih informacij več kot tisočih strank, smo prepričani, da boste pravo moč terapije občutili že po petem srečanju. Učinek terapije metodično spremljamo na podlagi 8 parametrov (stres, tesnoba, depresija, dobro počutje, količina zdravil, odpornost, spanje in koncentracija). Na podlagi teh parametrov izračunamo tako imenovano oceno dobrega počutja.

Višja kot je ocena, bolj pozitiven je učinek terapije.

graf_SI.png

Kako lahko kar najbolje izkoristite psihoterapijo?

  • S terapevtom bodite iskreni. Iskreno morate deliti svoje misli, občutke in izkušnje.
  • Bodite aktivni udeleženec terapije. Terapija najbolje deluje kot partnerstvo: delati morate na sebi.
  • Posvetite ji čas. Kar boste vložili vanjo, se vam bo vrnilo. Ne dovolite, da vam terapija spolzi iz rok. Začetek je lahko težak,vendar bodite pozorni, ali se resnično osredotočate na stvari, ki so za vas pomembne.
  • Če stvari ne bodo šle po pričakovanjih, razmislite o drugačnem pristopu ali o posvetovanju z drugim terapevtom. S terapevtom se pogovorite, ali je za vas koristnejši drug psihoterapevtski pristop. Prav tako je zelo pomembna dobra "kemija" s terapevtom, zato poiščite nekoga, s katerim se boste dobro počutili in ki bo vzbudil vaše zaupanje.

Nimam resnih težav, ali je terapija sploh smiselna zame?

Psihoterapija ni namenjena le zdravljenju hudih duševnih motenj. Je priložnost, da bolje spoznamo sebe, razumemo dinamiko v naših odnosih in razvijemo svoje potenciale, da bi lahko živeli zdravo in izpolnjujoče življenje.

Počutim se zelo slabo, potrebujem pomoč, je Hedepy primeren zame?

Če se ne počutite dobro, ne oklevajte in stopite v stik s psihoterapevtom. Spletno okolje vam omogoča, da lahko enostavno in hitro rezervirate termin pri psihoterapevtu iz vse Slovenije.

Če menite, da potrebujete takojšnjo pomoč (npr. ste v stanju, ko bi lahko ogrozili sebe ali druge), ne čakajte in se takoj obrnite na krizno številko 112.

Kako izbrati pravega terapevta?

Pri pravem terapevtu se morate počutiti sproščeno in samozavestno. Pogosto se zgodi, da preprosto “preizkusite” več terapevtov, da bi našli pravega za vas. Da bi vam pomagali pri izbiri, smo pripravili kratke videoposnetke s terapevti, ki vam bodo pomagali spoznati njihovo osebnost pred samo terapijo. Priporočamo vam, da preberete tudi mnenja drugih uporabnikov.

Pri čem mi lahko pomaga terapija?

Terapija vam lahko pomaga pri reševanju širokega spektra težav, od trenutnega nezadovoljstva s težavami v odnosih, do globokih travm. Kakšne cilje si boste izbrali pri svojem psihoterapevtu, je predvsem odvisno od vas.

Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna