Odnosi so bili, so in bodo pomemben del naših življenj. Kvalitetni odnosi imajo blagodejni vpliv na naše zdravje, krepijo naš imunski sistem in zmanjšujejo negativne učinke stresa. Preprosto povedano, imajo ogromen delež pri našem vsesplošnem zadovoljstvu v življenju. Ravno zato je pomembno, da znamo skrbeti za naše odnose in spoznati, kdaj v njih ne zmoremo več reševati težav sami. Psihoterapija, bodisi individualna ali partnerska, nam lahko pomaga razvijati naše sposobnosti povezovanja z drugimi ter tako okrepiti naše veščine v partnerstvu, družini ali na delovnem mestu.

Kako spoznati nekoga in začeti zvezo v današnjem svetu?

Vsak bi se najraje spoznal naravno. Vendar, ko zapustimo šolsko okolje in se ustalimo, se možnosti za naravno spoznavanje zmanjšujejo. Po drugi strani pa je spletno zmenkovanje danes pogosta in popolnoma naravna alternativa za mlajše generacije. Ne samo, da lahko spoznate morebitne partnerje, ki bi jih v ‘’offline’’ svetu težko srečali, ampak lahko odkrivate tudi nova mesta in, kar je najpomembneje, izboljšate svoje osvajalske veščine. Pomembno je ostati odprtega uma, se ne preveč trdno zanašati na prvi vtis in dati potencialnim partnerjem priložnost. Tudi pri naravnem spoznavanju traja nekaj časa, da se čustva vnamejo. Poskusite delovati sproščeno, optimistično in jasno komunicirati svoja pričakovanja od zmenkov.

Kaj če je oseba oddaljena? Kako ohraniti razmerje na daljavo?

Zaradi tehnologije in globalizacije so razmerja na daljavo veliko lažja in trajnejša kot kdajkoli prej, vendar se pri njih pojavljajo številne težave. V razmerju na daljavo je pomembno, da sporočite svoje potrebe in skupaj poiščete načine, kako (in kako pogosto) bosta potekala komunikacija in interakcija s partnerjem. Priporočljivo je vnaprej načrtovati, kdaj in kje bosta partnerja lahko preživela čas skupaj in kdaj bosta odvisna od spletne tehnologije. Prav tako je ključnega pomena, da se skupaj pogovorita o prihodnosti in oblikujeta skupno vizijo, po možnosti s časovnim okvirom. To obema partnerjema pomaga premagovati ovire in se boriti za razmerje tudi takrat, ko sta naveličana nenehnega pogrešanja drug drugega in se pomikata k skupnemu življenju.

Kako se spopasti z nezvestobo? Ali je mogoče odpustiti nezvestobo v razmerju?

Nezvestoba je pogosto znak, da v odnosu nekaj ne deluje. Namesto da bi reševali, kdo je krivec in kdo žrtev, je smotrno delati z obema partnerjema in odnosom samim. Kako se je to zgodilo? Kako se počutimo v našem odnosu? Kaj doživljamo? Kaj je nezvestoba sprožila v nas? Psihoterapija za pare ponuja varen prostor, kjer lahko oba partnerja spregovorita o svojih potrebah, bolečinah in čustvih, ki spremljajo njun odnos, ter poiščeta odgovore na ta vprašanja. Ob zavestnem prizadevanju za izboljšanje odnosa lahko bolečo in ogrožajočo nezvestobo razumemo kot prikaz simptoma, na katerem je treba odnos popraviti, in lahko predstavlja dragoceno spodbudo za popravilo in obnovitev partnerske intimnosti in zadovoljstva.

partneří nemluví

Imamo težave v odnosih. Kako lahko ohranimo svoj odnos?

Vsako razmerje (ne glede na obliko) se prej ali slej sreča s težavami v razmerju. Te nastanejo zaradi različnosti in edinstvenosti partnerjev ter njunih različnih idej, pričakovanj, potreb in možnosti v partnerstvu. Najpogostejše težave v razmerju so različne potrebe na področju spolnosti, financ, prostega časa itd. Sprejetje dejstva, da so težave v odnosu lahko del odnosa, in njihovo dojemanje kot priložnosti za razvijanje našega partnerskega zadovoljstva, je prvi korak k ohranjanju zdravega in funkcionalnega odnosa. Druga težava v odnosu so lahko družbena omrežja in to, kako jim dovolimo, da uničujejo naše odnose (ne le partnerjeve).

Kdaj se obrniti na psihoterapevta zaradi težav v odnosih?

Na strokovnjaka se je priporočljivo obrniti, kadar partnerja menita, da nista zadovoljna s tem, kako rešujeta težave in konflikte v odnosu. Kadar konflikte podžigata, poglabljata ali stopnjujeta in drug drugega še bolj prizadeneta, je to prej klic na pomoč. Psihoterapevt lahko partnerjema zagotovi varno in, kar je najpomembneje, nevtralno podlago ter ponudi nove poglede in alternative za reševanje konfliktov. Nenazadnje strokovnjak partnerjema pomaga tudi pri razvijanju komunikacijskih spretnosti, tako da bosta v prihodnosti sposobna sama reševati težave v odnosu.

Kako veste, da je bolje, da se razidete? Kako končati razmerje?

Naravno je, da imamo v razmerju težave, ki nas motijo, vendar to še ne pomeni, da moramo takoj prekiniti razmerje. Kljub temu pa lahko obstajajo ovire, pri katerih je prekinitev razmerja morda prava izbira. Jasni razlogi za razhod so lahko prisotnost nasilja (fizičnega ali psihičnega) ali zasvojenosti, bodisi enega bodisi obeh partnerjev. V drugih primerih je to odvisno od osebnega doživljanja situacije. Na splošno pa velja, da če vas razmerje dolgoročno ne izpolnjuje, vam povzroča duševne ali zdravstvene težave in na splošno menite, da bi vam bilo bolje brez razmerja, je dobro razmisliti o njegovi prekinitvi.

muž se ženou se hádají

Kako psihoterapija pomaga pri prekinitvi razmerja?

Če se težko odločite, vam lahko pri tem pomaga obisk psihoterapevta. Psihoterapevt vas lahko vodi skozi predstavo o tem, kakšno bi lahko bilo vaše življenje po razhodu, ne le z osebnega vidika, temveč tudi z ekonomskega, socialnega in logističnega, ter z vami premisli o vseh možnih posledicah. Če se odločite za razhod, je priporočljivo, da svojo odločitev sporočite jasno in hkrati spoštljivo do druge osebe. Če imate otroke ali skupno premoženje, je pomembno razjasniti tudi prihodnje skrbništvo ali prerazporeditev premoženja. Tudi v tem primeru je lahko koristen obisk psihoterapevta, saj vam bo zagotovil nevtralno podlago, na kateri lahko najdete izvedljivo rešitev za obe strani.

Resnična zgodba o stranki in o tem, kako ji je terapija pomagala

“Na terapijo sem začel hoditi po sedmem razhodu. Nikoli nisem bil dober z ljudmi. Na terapiji sem spoznal, da so bile moje težave pri vzdrževanju odnosov povezane s tem, da ljudem nisem preveč zaupal, saj sem imel že od otroštva zapleten odnos z mamo. S tem ko sem materi odpustil in razumel, od kod izvira moja težava, svojega nezaupanja ne prenašam več na druge.”

Razmišljate o terapiji?

Vsekakor je vredno poskusiti
Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna