Socialna fobija in anksioznost – kako se spopasti z njima?

Socialna fobija in anksioznost – kako se spopasti z njima?


Delite članek

Biti introvert in uživati v samoti je povsem v redu. Če pa se namerno izogibate ljudem, ker vam stik z njimi povzroča tesnobne občutke, gre morda za socialno fobijo (imenovano tudi socialna anksioznost).

Ne dovolite, da bi vas fobija pred druženjem z ljudmi vezala in odrezala od družabnega življenja. Stiki z ljudmi so pomembni za naše duševno zdravje in tudi vi lahko uživate v prisotnosti ljudi. Oglejmo si, kako ugotoviti, ali vas socialna fobija res spremlja, in kako se je znebiti.

Strah, ki izolira

Vsak 7 slovenec naj bi trpel za eno od oblik socialne fobije. Vendar so sem vključeni le tisti, ki so poiskali pomoč in jim je bila zato postavljena diagnoza. V tem res niste sami in morda ljudje okoli vas prikrivajo podobne neprijetne občutke.

Značilnost socialne fobije je strah pred vsako dejavnostjo, pri kateri bi vas lahko nekdo opazoval ali kritično ocenjeval. Strah, da vam ne bo uspelo, da boste videti neumni, da bodo ljudje okoli vas opazili vašo negotovost in vas obsojali, se norčevali iz vas ali vas obrekovali. Vsaka interakcija z drugimi ljudmi (zlasti neznanci) vam povzroča stres. Ne veste, kako naj se obnašate, kaj naj rečete. Čutite, da je vse, kar počnete, narobe. Zato se ljudem raje izogibate, čeprav se počutite osamljeni.

Vendar to sploh ni enostavno, saj morate še vedno hoditi v službo, nakupovati, skrbeti za stvari. Verjetno niti ne želite zavrniti vabil svojih bližnjih, vendar vas misel na poletni žar ali rojstnodnevno zabavo z množico ljudi spravlja v zadrego. Poletno obdobje vseh druženj vam namesto veselja, prinaša stres.

Pri hudi socialni fobiji so stresne celo običajne dejavnosti, kot so:

 • srečanje z ljudmi, ki jih poznate
 • srečanje z novimi ljudmi
 • javni nastopi
 • telefonski klici
 • opravljanje različnih nalog (v pisarni, pri zdravniku itd.)
 • nakupovanje
 • prehranjevanje na javnem mestu
 • uporaba javnega stranišča
 • delo v skupini itd.

Socialni_fobie_mensi_velikost.png

Simptomi socialne fobije

Je vaša težava res socialna fobija ali gre bolj za tremo pred nastopom in vašo introvertirano naravo? To so glavni znaki, po katerih jo lahko prepoznate.

Na psihološki ravni se socialna fobija manifestira kot:

 • strah in tesnoba
 • sram in občutek nemoči
 • močne negativne samoocenjevalne misli

Spremljajo pa jo tudi telesni znaki:

 • znojenje
 • tresenje
 • stisnjeno grlo
 • rdečica
 • omotica
 • povišan srčni utrip
 • mišična napetost
 • slabost in bruhanje
 • oteženo dihanje

Glavna razlika v primerjavi z drugimi diagnozami je, da potrebujete socialne stike. Vendar vam povzroča toliko stresa, da je za vas lažje, da se jim izogibate.

Zakaj imam socialno fobijo – razlogi

Vzroki za socialno fobijo niso jasno opredeljeni. Nagnjenost k povečani napetosti in tesnobi je lahko tudi prirojena. Prav tako pa tudi večja ranljivost. Določene znake ste verjetno izkusili že v najstniških letih.

Strokovnjaki pravijo, da lahko ustrahovanje, izključenost iz skupine v otroštvu, stroga vzgoja, težave v družini, spolna zloraba in različne travme vplivajo na razvoj socialne fobije. K njej pripomore tudi splošno nizko samospoštovanje.

člověk nervózně telefonuje

Kako odpraviti socialno fobijo

Morda ste do zdaj živeli s socialno fobijo in verjeli, da gre le za hudo tremo. Ali pa vas je resnično vznemirjala, vendar se niste mogli soočiti s strahom.

Najpomembnejše je, da ste tukaj in da ste se odločili, da boste poskrbeli za svoje duševno dobro počutje. Nerazrešena socialna fobija lahko privede do še resnejših težav, kot sta depresija ali odvisnost. Izolacija od okolja nikoli ni rešitev. Glede na dolgoletno harvardsko študijo je prijateljstvo celo ključni dejavnik za občutek sreče. Odlična novica je, da se lahko socialne fobije celo popolnoma znebite, če se je lotite na pravi način.

Idealna rešitev je terapija

Socialne fobije brez pomoči strokovnjaka nikakor ni lahko obvladati. Zato je idealno, če vam na tej poti pomaga terapevt. Ta vam bo pomagal predelati tesnobne misli in začeti postopoma lažje obvladovati socialne interakcije in odnose.

Za zdravljenje socialne fobije je idealna kognitivno-vedenjska terapija, pri kateri se boste pod vodstvom terapevta postopoma izpostavljali umetnim in resničnim socialnim situacijam, jih skupaj reševali in se naučili, kako se z njimi spopasti. Počasi in v svojem tempu.

paní na online terapii

S strahom se bo treba soočiti in ga predelati. Vendar vam bo ob podpori strokovnjaka to zagotovo uspelo, osvoboditev iz trpljenja pa bo vsekakor vredna.

Pri Hedepy vam nudimo spletno terapijo, le povezati se morate iz varnega zavetja svojega doma. Vemo, da je pogovor z neznancem strašljiv. Zato lahko naše terapevte najprej vsaj malo spoznate, zahvaljujoč podrobnim profilom z videom. Vsi so preverjeni strokovnjaki, ki vas ne bodo nikoli obsojali. To je njihovo izbrano delo – pomagati ljudem, kot ste vi.

Izbiro pravega terapevta vam bomo olajšali s kratkim testom, na podlagi katerega vam bomo priporočili tri najprimernejše terapevte.

Psihotropna zdravila so prav tako zadnja možnost.

Če vas socialna anksioznost tako zelo moti, da omejuje vaše vsakdanje življenje – onemogoča vam delo, potovanje z javnimi prevoznimi sredstvi, redno nakupovanje itd. – vam lahko zdravnik (psihiater) predpiše tudi zdravila, najpogosteje antidepresive.

Če pa se počutite pripravljeni na reševanje socialne anksioznosti brez zdravil, vam priporočamo, da začnete s terapijo. Preberite, kako poteka prvo terapevtsko srečanje.

Socialni stiki so zelo pomembni za naše duševno zdravje, zato ne odlašajte s prvim korakom in si omogočite, da spet zadihate v miru. Olajšanje lahko nastopi že po prvi terapiji.

Ne spopadajte se s tem sami

Na koncu bi vam radi povedali še zadnjo in najpomembnejšo stvar. Popolnoma naravno je, da v težki situaciji doživimo val čustev. Vsaka kriza ima svoj začetek, vendar ima tudi svoj konec. Tudi vaša. Zato, če o tem vsaj malo razmišljate, prosite za pomoč psihologa, psihiatra, psihoterapevta ali coacha. Ne spopadajte se s tem sami; pomoč lahko najdete - Na spletni strani Hedepy.si je na voljo več kot 10 terapevtov. Izberete lahko tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam, in se dogovorite za termin že za naslednji dan. S terapevtom se lahko nato povežete prek spleta, iz udobja svojega doma.

Razmišljate o terapiji?

Vsekakor je vredno poskusiti
Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna