Kako online psihoterapija pomaga pri depresiji?

Ne skrbite. Ne glede na to, ali za ozdravitev depresije potrebujete le delno spremembo življenjskega sloga, premislek o svojem običajnem načinu razmišljanja ali potovanje v globine duše, je depresija ena izmed najbolj ozdravljivih duševnih bolezni.

Kaj je depresija?

Depresija je bolezen, ki spada v skupino motenj razpoloženja. Če se slabo razpoloženje ne izboljša štirinajst dni, lahko začnemo razmišljati o tem, da morda prehaja v blago depresijo.

 

Vrste depresije in nastanek depresije

Depresija je lahko endogena (imenovana tudi “notranja” ali “prava”) ali eksogena (ali “reaktivna”). Vzroke endogene depresije je običajno težje odkriti, saj so skriti v nas samih. Povzroča jo kemično neravnovesje v možganih, ki je lahko prirojeno in pridobljeno v življenju. To vrsto depresije običajno zdravimo z antidepresivi.

Eksogeno depresijo lahko povzročijo prevelika obremenitev in dolgotrajen stres (na primer sindrom izgorelosti lahko preide v depresijo), hudi življenjski dogodki ali travma. Vendar je potek depresije običajno podoben ne glede na to, kako je bolezen nastala.

Depresijo lahko razdelimo tudi na blago, zmerno in hudo. V primeru nezdravljene depresije se bolnikovo stanje poslabša in depresivna stanja se stopnjujejo. Posledica takšnih stanj je lahko popolno zanemarjanje samega sebe in bližnjih ali odsotnost veselja do življenja.

Kateri so simptomi depresije?

Najpogostejši simptomi depresije so slabo razpoloženje, utrujenost in izguba zanimanja za stvari, v katerih smo včasih uživali. Pri ljudeh, ki trpijo za depresijo, se pogosto pojavijo tudi motnje spanja, spremembe telesne teže in apetita ter misli, ki vodijo k samoobtoževanju in obupu.

Depresivna stanja so običajno najbolj intenzivna zjutraj.

depresija

Telesne manifestacije depresije

Poleg globoke žalosti se depresija zelo pogosto kaže tudi psihosomatsko. Najpogostejše telesne manifestacije depresije so:

 • občutek napetosti in pritiska v prsih
 • bolečine v okončinah in telesu
 • prebavne motnje
 • tiki in nemir v telesu
 • tresenje
 • slabo ravnotežje
 • visok krvni tlak in srčni utrip
 • vročinski oblivi

Razlika med depresijo in slabim razpoloženjem

Tudi slabemu razpoloženju smo se navadili reči depresija ali “mlačnost”, na primer zimska ali jesenska depresija, depresija zaradi odnosa ali osamljenosti. Vendar gre večinoma le za nihanje razpoloženja, ki se prej ali slej stabilizira. Seveda slabo razpoloženje ni prijetno, vendar se ga ni treba bati. Je naravni del psihe zdravega človeka.

Če pa imate občutek, da traja nenavadno dolgo in se naseli v vaše življenje na škodo njegove kakovosti, so to lahko prvi znaki depresije. Na tej stopnji lahko pogovor s terapevtom prinese dobrodošlo olajšanje in vam pomaga, da lažje krmarite v težki situaciji. Izvedeli boste, ali je vaša depresija klinična, tj. ali jo je mogoče dokončno diagnosticirati.

 

Kako vem, ali sem depresiven/a?

Zanesljivo diagnozo vedno postavi strokovnjak s pomočjo psiholoških testov. Najpogosteje je to klinični psiholog, psihiater, pa tudi splošni zdravnik. Na podlagi psiholoških testov in razgovora nato postavi diagnozo in se z bolnikom pogovori o ustreznem zdravljenju. Ta postopek velja predvsem za hujše oblike depresije. Pri blažjih težavah lahko pomaga tudi terapevt v okviru svetovalnega srečanja.

Preizkusite se lahko tudi s hitrim in zanesljivim spletnim testom za depresijo. Test PHQ-9 je sestavljen iz devetih vprašanj. Terapevti ga uporabljajo za odkrivanje simptomov depresije v klinični praksi.

Preizkusite naš brezplačni test za depresijo.

 

Zdravljenje depresije – kaj storiti, če imam depresijo?

Zdravljenje depresije je individualen proces. Glede na izrazitost depresije se pristopi k psihoterapiji, vključitvi zdravil (običajno antidepresivov) ali kombinaciji obojega. Če se pri vas pojavljajo prvi znaki depresije, poiščite načine, kako se razbremeniti, vsaj dokler ne boste imeli priložnosti obiskati strokovnjaka. Priporočamo vam, da preizkusite nekaj preverjenih nasvetov za zdravljenje depresije:

 

1. Prilagodite dnevno rutino in urnik spanja

Vzpostavite redno rutino, na katero se boste morda morali navaditi, vendar bo na koncu pozitivno vplivala na raven hormonov, ki so soodgovorni za depresivna stanja. Vzpostavite zdrav življenjski slog, izogibajte se alkoholu in kofeinu, če je le mogoče.

2. Zaupajte bližnji osebi

Zaupen pogovor vas lahko razbremeni depresivnega občutka osamljenosti. Poleg podpore vam bo druga oseba zagotovo dala prostor, da uredite misli, ki se vam v tišini vašega uma morda zdijo neznosne. Spletni terapevt vam bo zagotovil podobno storitev in vam bo lahko na voljo v res kratkem času, poleg tega pa se boste povezali s strokovnjakom, ki je specializiran prav za te specifične težave v duševnem zdravju.

3. Poskusite z gibanjem, sproščanjem ali masažo

Tako kot um vpliva na telo, tudi telo vpliva na um. S prijetnim spodbujanjem čutov lahko tudi sprostite duševno napetost, ki spremlja depresijo. Na spletu lahko najdete vrsto vodenih relaksacijskih ali avtogenih treningov, privoščite si aromaterapijo ali telesno aktivnost z majhnim vplivom.

Kaj je poporodna depresija in kaj jo povzroča?

S poporodno depresijo se lahko srečajo tudi ženske, ki so se prej počutile duševno uravnotežene in niso imele večjih nihanj razpoloženja. Kot eden od možnih vzrokov se izkaže spremenjena raven spolnih hormonov, v tem primeru skupine estrogenov.

Po porodu se raven estrogena močno zniža, v naslednjem obdobju dojenja pa njegova raven še naprej niha. Ta interakcija poveča tveganje za depresivna stanja na ravni biokemičnih procesov.

Drugi sprožilci vključujejo motnje v bioritmih in spanju na splošno. Ženske v tem obdobju iz dneva v dan izgubljajo redni spanec, njihova celotna dnevna rutina pa se spreminja, da bi zadovoljila otrokove potrebe. 

Pri tem ne pomaga niti socialna izolacija, ki je za mnoge ženske lahko stresna. Na ravni psihološke depresije jo pogosto podprejo naučeni načini razmišljanja. Eden od teh je lahko na primer prepričanje, da je prošnja za pomoč znak šibkosti. Subtilna fraza, ki zveni v podzavesti, lahko žensko pripelje do roba duševne in telesne izčrpanosti.

poporodna depresija

Kako se kaže poporodna depresija?

Poporodna depresija se lahko pokaže takoj po rojstvu otroka, pa tudi po koncu obdobja šestih tednov. Depresija se lahko pojavi tudi pri nosečnicah.

Simptomi poporodne depresije vključujejo:

 • žalost
 • izčrpanost
 • apatija
 • strah ali tesnoba
 • razdražljivost
 • pesimizem
 • nizko samospoštovanje
 • občutek krivde
 • občutek, da ženska ne more skrbeti za svojega otroka
 • solzavost
 • sovraštvo do lastnega telesa

 

Kaj je laktacijska psihoza in kakšni so njeni simptomi?

Laktacijska ali poporodna psihoza je hujša oblika poporodne depresije. Najpogosteje se pojavi takoj po porodu ali v prvih dveh tednih, lahko pa tudi v dveh mesecih po porodu.

 

Znaki laktacijske psihoze vključujejo:

 • izguba stika z realnostjo
 • halucinacije ali blodnje
 • nemoč
 • razdražljivost ali agresivnost
 • neobvladljiva tesnoba
 • nočne more, nespečnost
 • samomorilske misli
 • motnje hranjenja
 • motnje spomina

Pri laktacijski psihozi je zelo pomembno takojšnje zdravljenje, saj mati pogosto popolnoma izgubi sposobnost skrbi za otroka. Z zgodnjim zdravljenjem, običajno z zdravili ali celo hospitalizacijo, pa simptomi psihoze običajno hitro izzvenijo.

 

Kaj je bipolarna motnja?

Bipolarna afektivna motnja je duševna bolezen, pri kateri se izmenjujejo evforična in globoko depresivna stanja. V depresivni fazi je oseba lahko nagnjena k samopoškodovanju ali celo poskusom samomora.

Obdobje manije se lahko zdi prijetno nemoteče, vendar oboleli morda nima popolnega nadzora nad svojimi dejanji, nato pa se mora spoprijeti z njihovimi posledicami.

Ob sumu na to bolezen je treba poiskati psihiatra, ki lahko predpiše ustrezna zdravila. Zdravljenje se kombinira s psihoterapijo.

 

Kako pomagati osebi z depresijo?

Nekatere osebe z depresivno motnjo se morda ne zavedajo, da trpijo za depresijo – morda jo imenujejo slabo razpoloženje in čakajo, da mine. Druga možnost je, da ne želijo priznati svojih težav ali se bojijo prositi za pomoč.

Če sumite, da se nekdo v vaši bližini sooča z depresijo, se situacije lotite občutljivo. Takšna oseba namreč najbolj potrebuje podporo in empatijo. Če lahko, ji pomagajte upoštevati dnevno rutino in ustvarite varen prostor, v katerem se ne bo bala govoriti o svojih občutkih. Odprite tudi temo strokovne pomoči in poskušajte o njej govoriti tako, da bo jasno, da je ne obsojate, temveč da se vam zdi koristna.

Prav tako je dobro, da dopuščate dejstvo, da je vedenje vaše depresivne ljubljene osebe morda drugačno od tistega, ki ste ga vajeni. Ne bodite razočarani, da se po svojih najboljših močeh trudite pomagati ljubljeni osebi, pa se zdi, da tega ne ceni. Morda je v fazi depresije, ko tega preprosto ne zna ceniti, in za to bo potreben čas. Vendar verjemite, da mu lahko olajšate pot iz depresije.

Resnična zgodba o stranki z depresijo in o tem, kako ji je psihoterapija pomagala

“Vsako pomlad se počutim enako, izčrpana in na videz brez življenja. Običajno pomaga veliko spanja, tišine in samote. Toda letos to nekako ni bilo dovolj. Tedni so minevali, jaz pa sem se počutila slabše, namesto da bi se počutila bolje. Postopoma sem začela težko zapuščati stanovanje ali se prisiliti v delo, v trgovino sem šla le po potrebi, najhuje pa je bilo pretvarjati se pred lastno družino, da je vse v redu. Nekega dne sem spoznala, da tako ne morem več. Zahvaljujem se vam za možnost online psihoterapije, saj bi bilo premagovanje sebe in razkritje zame zagotovo veliko težje. Na terapiji mi je uspelo odkriti eno pomembno stvar – da sem svoje življenje napolnila z veliko odgovornostmi, ki pa mi niso več prinašale veselja ali smisla. V tem času sem na novo ocenila veliko stvari, in čeprav me čaka še veliko dela, po dolgem času končno spet čutim energijo in veselje do življenja.”

Resnična zgodba
Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

Depresija je bolezen, ki spada v skupino motenj razpoloženja. Če se slabo razpoloženje ne izboljša štirinajst dni, lahko začnemo razmišljati o tem, da je prešlo v blago depresijo.