Sezonska afektivna motnja: Kako se dobro počutiti tudi pozimi?

Ste jeseni depresivni in vedno trpite zaradi hladnih mesecev? Morda imate sezonsko afektivno motnjo. Zato ne odmislite svoje stiske. Tudi vi se lahko dobro počutite vse leto. Sezonska afektivna motnja ima zelo učinkovito zdravljenje, ki prinaša hitro olajšanje.

Preberite kaj lahko storite za svoje duševno zdravje.

Kaj je sezonska afektivna motnja?

Povsem običajno je, da nas s koncem poletja zapustita navdušenje in energija. Po počitnicah se vrnemo v delovni ritem in večina nas je najbolj zaposlena v zadnji četrtini leta. Skoraj vsi doživljamo določeno stopnjo malodušja. Nekateri pa veliko bolj intenzivno in mračno razpoloženje jih ne zapusti, dokler se temperature spet ne dvignejo.

Z jesenjo pridejo nespečnost, velika in nenadna nihanja razpoloženja, energija pade na minimum, bolj se prenajedamo, ne zanima nas intimnost, včasih pa nam pade tudi odpornost. Natanko tako je videti sezonska afektivna motnja (SAM), ki se pojavlja vsako leto ob istem času. Najpogosteje jeseni ali pozimi in izgine šele spomladi. Zdi se, kot da imata naše telo in glava hibernacijo, iz katere se ne moreta zbuditi.

SAM je čustvena motnja in z njo se najpogosteje soočajo ljudje, stari med 20 in 40 let, včasih pa tudi otroci. Z njo se večkrat pogosteje spopadajo ženske.

jesenska depresija

V čem se razlikuje od jesenske depresije?

Sezonska afektivna motnja je ena od oblik depresije. Njena glavna značilnost je, da se ponavlja v določenih obdobjih leta, najpogosteje jeseni ali pozimi. Že vnaprej veste, da s padajočim listjem pride mračno razpoloženje, ki ga ni mogoče pregnati z vročo čokolado in dobrim filmom. Jesenska depresija je tako neuradno ime za sezonsko afektivno motnjo.

Včasih pa kot jesensko depresijo imenujemo tudi “običajno” depresijo, ki ni odvisna od letnega časa. Povzroča jo več dejavnikov, mračni jesenski letni čas pa le prilije olja na navidezni ogenj, ki je vaše trpeče duševno zdravje. Po drugi strani pa se SAM pojavlja večkrat vsako leto.

Simptomi sezonske afektivne motnje

Poglejmo, ali je SAM morda razlog za vaše slabo počutje. Ali se vsako leto ob podobnem času počutite tako?

 • Vedno želite spati ali pa imate težave z dobrim spancem.
 • Vedno ste utrujeni in težko opravljate vsakodnevna opravila.
 • Vaš apetit se je spremenil in ves čas raje jeste sladko in z ogljikovimi hidrati bogato hrano.
 • Pridobivate na telesni teži.
 • Počutite se depresivno in brezupno.
 • Ste razdražljivi.
 • Izogibate se ljudem ali dejavnostim, ki so vas včasih osrečevale.
 • Počutite se napete in pod stresom.
 • Izgubili ste zanimanje za spolnost in telesne stike na splošno.

Toda tudi če se najdete v teh simptomih, ne delajte prehitrih zaključkov sami. Sezonska afektivna motnja je resna oblika depresije, ki jo mora diagnosticirati zdravnik. Te točke vzemite kot pokazatelj, da je nekaj res narobe in da se morate posvetiti skrbi zase.

moški, ki leži na kavču

Sezonska afektivna motnja ima logične vzroke

Strokovnjaki se strinjajo, da je glavni vzrok pomanjkanje naravne svetlobe – sonca. Podatki to potrjujejo. Severneje kot živijo ljudje, pogosteje trpijo za sezonsko afektivno motnjo.

Kadar nimamo dovolj sonca, se v našem telesu odvijajo naslednji procesi:

 • Padec serotonina in dopamina – hormonov, ki sta odgovorna za naše pozitivno razpoloženje.
 • Naš bioritem je moten – dnevi so veliko krajši, zato se poveča proizvodnja spalnega hormona melatonina. Smo bolj utrujeni in spanje ni tako kakovostno.

Kaj storiti jeseni za dobro duševno počutje?

Ne glede na to, ali gre za prehodno jesensko razpoloženje ali sezonsko afektivno motnjo, si lahko pomagate na več načinov in se takoj počutite bolje. Jesensko depresivno razpoloženje je povezano s kratkimi dnevi in pomanjkanjem sonca, zato se poskušajte čim več izpostavljati dnevni svetlobi:

 • Več hodite čez dan. Če je mogoče, se sprehodite med odmorom za kosilo.
 • Razmislite, kako bi na delovno mesto spustili več dnevne svetlobe. Prestavite mizo, odgrnite zavese.
 • Poskusite spustiti več svetlobe v svoj dom. Ali ne bi mogli porezati vej dreves, ki senčijo vaše okno?
 • Zamenjajte žarnice v svojem domu z žarnicami s polnim spektrom svetlobe, ki so najbolj podobne dnevni svetlobi.
 • Ali si ne bi mogli privoščiti kratkega dopusta na sončnem kraju?

Jeseni poiščite kaj prijetnega, da ne boste za svoje težave okrivili letnega časa in se utapljali v negativnih mislih. Kaj pa če svoj dom okrasite v duhu jeseni, si popestrite večere z jesensko pijačo, kot je chai latte, ali pa odkrijete nove hobije, za katere je jesen kot ustvarjena? Na primer slikanje, kvačkanje ali učenje jezikov.

Kot vedno vam lahko pri tem pomagajo šport, meditacija, trening čuječnosti ali celo pisanje dnevnika.

odstrani zavese

Kako se zdravi sezonska afektivna motnja?

Ko vam zdravnik diagnosticira sezonsko afektivno motnjo, vam kot obliko zdravljenja najpogosteje predpiše fototerapijo – zdravljenje s svetlobo. Ta ima odlične učinke že po nekaj dneh, veliko izboljšanje pa nastopi v dveh tednih. Poleg tega lahko fototerapijo s posebno svetilko udobno izvajate doma. Ta oddaja svetlobo polnega spektra, ki posnema sončno svetlobo. Svetlobi se morate izpostaviti takoj zjutraj in gledati neposredno v svetilko.

Svetilko lahko kupite na internetu in se o fototerapiji pozanimate sami. Če pa vas jesenska depresija tako močno muči, z obiskom strokovnjaka vsekakor ne smete odlašati.

Pri kombiniranih ali zelo hudih oblikah depresije lahko pride v poštev zdravljenje z zdravili. Kot pri vseh depresivnih težavah pa je v veliko pomoč psihoterapija.

Kdaj je pravi čas, da zaprosite za pomoč?

Če se slabo počutite, se res po pomoč lahko obrnete kadarkoli, najbolje čim prej. Ne čakajte, da vam bo najhuje in se boste morali dvigniti z dna. Strokovna pomoč je na voljo vsakomur – ne glede na to, ali se spopadate z manjšo ali večjo težavo. Psihoterapija je odlična tudi za preventivo. Ni treba, da ste v velikih težavah, da bi se “kvalificirali” za iskanje pomoči. Samo, da se ne počutite stoodstotno in si želite spremembe.

Naše stranke, ki so začele psihoterapijo, največkrat obžalujejo, da niso prišle prej. Poleg tega lahko pri Hedepy svoj prvi terapevtski sestanek opravite že v nekaj dneh. S psihoterapevtom se boste pogovorili o tem, kaj vas moti, in ugotovili, kako naprej. Če bo potrebno, vam bo terapevt priporočil drugo obliko zdravljenja.

Izbirate lahko med več preverjenimi terapevti. Na podlagi petminutnega testa vam bomo priporočili tri, ki so za vas najprimernejši.

 

Začnite vprašalnik

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.