Sindrom praznega gnezda: kako se spopasti z osamosvajanjem otrok?

Prišel je čas, otroci so odrasli in odhajajo na samostojno pot. To je pomemben življenjski mejnik, ki lahko prinese mešanico različnih občutkov. Spoprijemanje z njimi ni lahko. Čeprav velja prepričanje, da se s sindromom praznega gnezda srečujejo le ženske, to nikakor ne drži.

Kako se torej spopasti z odhodom otrok od doma?
In kako se s tem novim obdobjem skupnega življenja soočiti kot par?

Simptomi sindroma praznega gnezda

Sindrom praznega gnezda ni diagnoza. To ni motnja, ki bi jo bilo mogoče jasno določiti z nekaterimi opredeljenimi tabelami. Je skupek negativnih občutkov, ki se lahko pojavijo, ko se vaš (zadnji) odrasli otrok odseli iz vašega doma. Ko nenadoma nimate nikogar, za kogar bi skrbeli, in ko tisti, ki ste mu dajali toliko ljubezni, izgine izpred vaših oči.

Zaradi sindroma praznega gnezda se lahko počutite:

 • osamljeni,
 • odveč,
 • depresivni,
 • kot da ste izgubili smisel življenja,
 • kot da ste izgubili neko vrsto varnosti.

To lahko preraste v tesnobo, depresijo, nespečnost in druge težave. Nekateri ljudje tudi nenadoma spoznajo, da se starajo, ko se njihovi otroci odselijo, in to jih bremeni.

ženska, ki gleda ven

To, kar doživljate, je povsem v redu

Izraz sindrom pomeni patologijo. Nekaj, kar je zunaj norme in čemur bi se morali izogibati. Vendar se temu življenjskemu obdobju ne morete izogniti in naravno je, če vas doleti. Gre za veliko življenjsko spremembo.

Po podatkih raziskave United Students se 98 % staršev do neke mere sooča s sindromom praznega gnezda. Skoraj eden od petih staršev (17 %) ima tudi telesne simptome, kot so napadi panike, nespečnost ali pospešen srčni utrip.

Čustva, ki jih čutite, so povsem v redu. Ne prepovejte si jih. Prav tako pa jim ne dovolite, da vas popolnoma prevzamejo za dlje, kot je potrebno. Pomagali vam bomo najti izhod.

 

Reševanje sindroma praznega gnezda – nov začetek

Odhod naših otrok nas tako prizadene zato, ker smo se nanje zelo navezali. Skrb zanje je postala smisel našega življenja in vloga staršev je naša celotna identiteta.

Poskusite se vprašati, kdo ste ne glede na svoje otroke?

 • V čem uživate, v čem ste dobri?
 • Kaj ste si vedno želeli početi, pa zaradi otrok niste imeli časa, denarja ali iz kakršnega koli razloga tega niste mogli storiti?
 • Česa novega bi se lahko naučili?

Poskusite spremeniti perspektivo in na ta mejnik poglejte kot na začetek novega poglavja. Imate nove možnosti in od vas je odvisno, kako bo videti naslednje poglavje vašega življenja. Poiščite nove hobije, potujte, obnovite stara prijateljstva ali poiščite nova.

“Ob odhodu otrok starši spoznajo, da so vsa leta sebi premalo privoščili čas, prijazne besede in predvsem sočutje. Sedaj je napočil trenutek, da si vse te tople stvari podarijo. Tudi otroci jim bodo hvaležni, ko bodo ob obisku naleteli na vesele in igrive starše.”
Gašper Kuralt terapevt

Tudi psihoterapija vam lahko pomaga pri spoprijemanju s to življenjsko spremembo. Strokovni terapevt se bo z vami pogovoril o situaciji, vam prisluhnil, vam pomagal predelati čustva in vas usmeril na novo pot, da boste lahko postopoma začeli uživati v praznem gnezdu.

Pri Hedepy vam nudimo terapije priročno na spletu, izbirate pa lahko med več preverjenimi terapevti. Preberite, kako deluje spletna terapija.

 

Povezovanje ali preizkus partnerstva?

Ko otroci odidejo od doma, je to novo obdobje v vajinem odnosu. Vendar vsak par to spremembo doživlja drugače.

Ko se skupaj spopadata z odhodom otrok, vaju lahko to zbliža. Po dolgih letih imate spet čas zase in več zasebnosti. Lahko naredite nove načrte, greste na počitnice, kot vam je všeč, in ni vam treba pripravljati stvari za vso družino.

Vendar je življenje v dvoje po dolgih letih lahko velika preizkušnja.

 • Morda se vsi različno spopadate z odhodom otrok. Medtem ko eden od vas vidi vse nove možnosti, se drugi ves čas ozira nazaj.
 • Ali pa ste morda ugotovili, da ste z leti popolnoma zanemarili svojo partnersko vlogo in zdaj težko najdete pot nazaj drug k drugemu. Otroci so bili tisto, kar vaju je držalo skupaj, in nenadoma jih ni več.
 • Morda se že dolgo nista dobro počutila drug ob drugem, in ko otrok ni več, se morata s tem soočiti.
starejši par na pohodu

Razlogov za to je lahko veliko in neredko se zgodi, da to pripelje do ločitve. Če je odhod otrok pretresel vajin odnos in si želita najti pot nazaj skupaj, je partnerska terapija vsekakor vredna poskusa.

 

Poskusite otrokom ne preprečiti, da bi naredili svoje načrte.

Morda ste otroke zaradi strahu pred odhodom skušali odvrniti od selitve. Na žalost to ni prava pot in lahko samo poslabša položaj. Nekega dne se mora zgoditi.

Sprejmite čas, ki so ga izbrali vaši otroci, in jih ne poskušajte od tega odvrniti. Če bodo v vas našli oporo, se bodo še naprej z veseljem obračali na vas in vam zaupali.

Ponudite jim pomoč, vendar jim dovolite, da sami odločajo o svojem življenju. Morda se spomnite, kako je bilo, ko ste odšli od doma. Poskusite se postaviti v njihove čevlje in deliti z njimi njihovo veselje, da bodo začeli znova. Vašega odnosa še zdaleč ni konec, le spremenil bo svojo obliko.

Podporo pri tej življenjski spremembi lahko vedno najdete pri Hedepy. Ni treba, da ste sami. Pridite in se prepričajte, kako deluje psihoterapija in kako lahko pomaga tudi vam.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.