Od FOMO do JOMO: Kako prenehati skrbeti, da boste nekaj zamudili?

Zazvoni opozorilo in dvignete telefon. Kaj če je pomembno? Ali pa prejmete vabilo na dogodek v času, ki vam ne ustreza, vendar ga ne morete zavrniti. Kaj če ste nekaj zamudili? Zjutraj morate preleteti vsa družbena omrežja in novice, da ostanete v stiku z dogajanjem. Če tega ne storite, se počutite nesamozavestno.

Se prepoznate v tem? Potem verjetno trpite za sindromom FOMO, kar ni dobro za vaše duševno počutje. Ne bodite preobremenjeni z vsem, kar se dogaja okoli vas. Naučimo se upočasniti in gojiti njegovo nasprotje – JOMO.

Kaj je FOMO?

FOMO je angleški izraz fear of missing out (strah pred izostajanjem). V slovenščini bi ga lahko prevedli kot strah, da bi nekaj zamudili. Da ne bomo dobili kakšne pomembne informacije, da ne bomo popolnoma na tekočem z vsemi novostmi v panogi ali da bomo morda zamudili dogodek, ki bi se ga bilo vredno udeležiti. Ne glede na to, ali gre za poslovni ali prijateljski dogodek.

To je sindrom današnjega hektičnega časa, ko smo od vsepovsod bombardirani z informacijami, v nekaj sekundah lahko izvemo vse in smo vedno v stiku z vsemi. Trudimo se slediti, vendar hitrosti, s katero prihajajo informacije in novi in novi dogodki, preprosto ne moremo dohajati. Počutimo se preobremenjene in imamo občutek obžalovanja.

Sindrom FOMO nam prinaša občutke nemira, neustreznosti in lahko vodi v izgorelost, tesnobo ali depresijo.

FOMO

Ali na vas vpliva FOMO?

FOMO se lahko pokaže na številnih področjih. Odvisno od tega, kaj vas posebej zanima.

  • Najpogosteje so to družabna omrežja, kjer moramo nenehno preverjati, kaj se dogaja. FOMO je realnost za več kot polovico uporabnikov družbenih omrežij.
  • Ali pa novice, ki jih vsake toliko časa prelistamo, da ne bi zamudili nobene novice. In ni pomembno, ali gre za novice, šport ali šovbiznis.
  • Strah pred zamujanjem lahko doživljamo tudi v povezavi z delom. Zdi se nam, da se moramo vedno izobraževati, biti na vsakem tečaju in spletnem seminarju, prebrati vsako knjigo ali članek in biti na vsakem delovnem dogodku. Tu smo najbolj izpostavljeni tveganju izgorelosti.
  • In nenazadnje so to lahko tudi dogodki s prijatelji, ko tu in tam, zlasti poleti, dobimo vabila na prireditve ali izlete. Morda vas je strah reči ne, da ne bi zamudili česa ključnega in za to izvedeli iz druge roke. Ali da bi vas naslednjič spet povabili. Torej, tudi če vam zadeva ne ustreza, še vedno greste in si s tem povzročate stres.

Značilnost FOMO je strah, ki vas sili v nasprotovanje samemu sebi. Proti svojim potrebam in trenutnemu razpoloženju. Izgubimo stik s seboj in sedanjim trenutkom. Pojavijo se nemir, stres in tesnoba.

JOMO kot nasprotje FOMO

Rešitev za FOMO je gojiti njegovo nasprotje – JOMO, veselje do izostanka. Strah dobesedno nadomestite z veseljem, da boste nekaj zamudili.

JOMO predstavlja spremembo v načinu razmišljanja, ko v trenutkih, ko ste sami in skrbite zase in za svojo dušo, doživite občutek zadovoljstva in miru. Bolj prisluhnete temu, kar sami potrebujete, namesto tistemu, kar mislite, da bi morali ali se od vas pričakuje. Privoščite si čas za dejavnosti, ki vas resnično osrečujejo, tudi če to pomeni, da nekaj zamudite. Da ne boste popolnoma na tekočem z vsemi novostmi v svojem družbenem mehurčku, svetovnimi novicami ali da ne boste zamudili priložnosti za profesionalni razvoj. Da se lahko odklopite od zunanjega sveta in uživate v sedanjem trenutku. Srečni ste tam, kjer ste zdaj.

jomo

Kako priti od FOMO do JOMO?

Iz FOMO v JOMO ne morete preiti iz enega trenutka v drugega. Ste kdaj opazili, koliko ljudi je na telefonih tudi na počitniškem ležalniku?

Prvi korak na poti do JOMO je zavedanje, da vam bo vedno nekaj manjkalo. Kot človeško bitje preprosto niste sposobni vedeti vsega, biti povsod in se nenehno premikati. Današnji čas je tako hiter, da morate izbirati, čemu boste posvetili svojo pozornost. Določite si osebne prednostne naloge in jim sledite.

Poskusite razmisliti o tem, vzemite papir in zapišite svoje misli. Če se boste lahko sprijaznili s tem dejstvom, bo prišlo do resničnega olajšanja.

Tukaj je šest nasvetov, ki vam bodo pomagali na poti od FOMO do JOMO:

  1. Izklopite obvestila: vsaj ob določenih urah, da ne bodo motila vaše večerne umirjenosti ali koncentracije pri delu.
  2. Načrtujte svoje dneve brez povezave: Vzemite si redno načrtovan odmor od spletnega sveta in uživajte v času tukaj in zdaj. To je lahko vsaka sobota ali nedelja, ko izklopite telefon in se odpravite v naravo.
  3. Preživite čas sami: Ne z delom ali samoizobraževanjem, ampak s kakovostnim časom samo zase. Razmislite o tem, kaj se dogaja v vašem življenju, kaj si želite, da bi bilo drugače, v čem uživate in kaj vam ne služi več.
  4. Prakticirajte čuječnost: Usposabljajte svoj um, da se osredotoči na sedanji trenutek in ne beži k temu, kar se dogaja nekje drugje. Med običajnimi dejavnostmi, kot je na primer uživanje kosila, imejte vse čute popolnoma osredotočene na to, kar počnete. Opazujte teksturo in okus hrane, njen vonj in barve ter zvoke okoli sebe.
  5. Določite si prioritete in se ne bojte reči NE: Razmislite, katere dejavnosti in odnosi so za vas resnično dragoceni, ter jim namenite več časa in energije. Po drugi strani pa se ne bojte reči NE dogodkom ali dejavnostim, ki si jih ne želite in vam niso pomembne.
  6. Spremenite stališče: S skrbjo zase in duševno higieno ustvarite večjo duševno zmogljivost za nadaljnji razvoj in spoznavanje ljudi. Tako jih lahko veliko več izkoristite in resnično uživate v priložnostih, ki jih zgrabite. Gre za to, da na situacijo pogledate drugače.

 

Na poti do boljšega duševnega počutja vam ni treba biti sami. FOMO je odlična tema za spletno terapijo. Pogovor o situaciji z nepristranskim strokovnjakom lahko hitro olajša vaš preobremenjeni um. Skupaj bosta nato našla način, kako iz strahu preiti v užitek, da si vzamete čas zase.

Še niste bili na terapiji? Preberite, kako poteka prvo srečanje. S Hedepy se lahko terapiji preprosto pridružite prek spleta.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.