Kako mi lahko psihoterapija pomaga pri izgorelosti?

Sindrom izgorelosti, tako kot druge bolezni, ne pride brez povabila. Privla─Źi ljudi, ki so odlo─Źeni, da bodo vso svojo energijo porabili za dobro drugih, idealiste, ki imajo visoka merila in enako visoka pri─Źakovanja. Tudi tiste, ki ┼żelijo le dobro opraviti svoje delo, a se ┼íe niso nau─Źili prositi za pomo─Ź.

V preteklosti je sindrom izgorelosti prizadel predvsem mened┼żerje iz velikih podjetij. Zaradi vse ve─Źjih zahtev po uspe┼ínosti pa se pojavlja tudi pri mladih, na primer pri ┼ítudentih. Po statisti─Źnih podatkih Psihiatri─Źne klinike medicinske fakultete Karlove univerze pribli┼żno 20 % ─Źe┼íkega prebivalstva ka┼że intenzivnej┼íe simptome sindroma izgorelosti.

Izgorelost je sinonim za izgubo ravnovesja, ki se je iz na┼íega ┼żivljenja izgubilo v imenu tistega, kar moramo ┼íe postoriti. ─îe to velja za vas, za trenutek odlo┼żite svoje obveznosti in se postavite na prvo mesto.

Kaj je sindrom izgorelosti?

Sindrom izgorelosti, znan tudi kot sindrom izgorelosti, je stanje, ki je zahrbtno, saj se pojavlja po─Źasi, podobno kot kroni─Źni stres. In kak┼íni so njegovi simptomi? Eden od simptomov je neprijeten ob─Źutek iz─Źrpanosti, ki postopoma postane fizi─Źen.┬á

 

Sindrom izgorelosti se obi─Źajno pojavi v ve─Ź fazah. Od ob─Źutka, da moramo narediti vse, kar je v na┼íi mo─Źi, da bi delo opravili pravo─Źasno in dobro, do stanj tesnobe, ko ugotovimo, da na┼ía pri─Źakovanja niso realna in da opravljeno delo morda niti ni ustrezno ovrednoteno, do stanj razdra┼żljivosti, ob─Źutkov razo─Źaranja in tega, da na┼íe delo za nas ni ve─Ź smiselno.

 

Simptomi sindroma izgorelosti

Prvi simptomi izgorelosti so lahko rahla utrujenost, ob─Źasne te┼żave s spanjem in tu in tam si re─Źete, da si jutri res ne ┼żelite v slu┼żbo. ─îe ste do sebe dovzetni, morda ┼że zdaj spreminjate svoje ┼żivljenje na bolje, kar je odli─Źno. Naslednjo fazo izgorelosti spremljajo iz─Źrpanost, nihanje razpolo┼żenja, padec u─Źinkovitosti in koncentracije, depresija in tesnoba, sekundarno pa tudi te┼żave v odnosih in ni┼żje samospo┼ítovanje.

Kako vem, da trpim za izgorelostjo?

Prvi simptomi so lahko neopazni, vendar se postopoma slab┼íajo. Lahko so du┼íevni in telesni. Psihi─Źni simptomi izgorelosti vklju─Źujejo:

 • Blago razdra┼żenost ob preobremenitvi pri delu
 • Slabo razpolo┼żenje┬á
 • Du┼íevna iz─Źrpanost
 • Izguba navdu┼íenja pri delu, pa tudi v zasebnem ┼żivljenju
 • Brezbri┼żnost ali negativen odnos do dela
 • Ob─Źutek, da niste cenjeni
 • Depresija
 • Tesnoba

 

Fizi─Źni simptomi sindroma izgorelosti so lahko:

 • Motnje spanja
 • Utrujenost
 • Pomanjkanje apetita
 • Prebavne te┼żave
 • Te┼żave s spominom in koncentracijo
 • Zmanj┼íane zmogljivosti
sindrom izgorelosti

Katere so faze sindroma izgorelosti?

Sindrom izgorelosti ima obi─Źajno ┼ítiri faze:

 1. Faza: Lahkotno nezadovoljstvo – ┼íe se ne zavedamo popolnoma, da je nekaj narobe, vendar smo rahlo razdra┼żeni, ko smo preobremenjeni.
 2. Faza: Nezavedno spregledovanje te┼żave – misli in ─Źustva postajajo vse bolj neprijetna, nezadovoljstvo se lahko ka┼że tudi tako, da slabo razpolo┼żenje prena┼íamo na okolico. Nezavedno se upiramo simptomom.
 3. Faza: Zavestna otopelost – pojavljati se za─Źnejo simptomi izgorelosti, kot so iz─Źrpanost, stres in tesnoba. Ta neprijetna stanja posku┼íamo zavestno omrtvi─Źiti, vendar s tem te┼żave ne re┼íimo.
 4. Faza: Travma – sindrom izgorelosti postane kroni─Źen, pojavijo se lahko napadi panike, popolna telesna in du┼íevna iz─Źrpanost.

Idealno je, ─Źe se sindroma izgorelosti lotimo ┼że v prvi fazi, da prepre─Źimo nadaljnji razvoj te┼żave. Na splo┼íno velja – ─Źim prej, tem bolje!

 

Ali lahko tudi jaz izgorim? Kdo je najbolj ogro┼żen zaradi izgorelosti?

Sindrom izgorelosti je najpogosteje povezan s:

 • poklici, ki pomagajo, kot so zdravniki in zdravstveni delavci,
 • poklici, ki so pod mo─Źnim pritiskom stresnih dejavnikov in odgovornosti (mened┼żerji),
 • delo z ljudmi (u─Źitelji) so prav tako izpostavljeni tveganju.

Pravzaprav se je izkazalo, da je vpliv sindroma izgorelosti veliko širši kot je javnosti predstavljeno.

Izgorelost lahko zlahka doleti na primer ┼żenske na star┼íevskem dopustu ali tiste, ki imajo preprosto prevelika pri─Źakovanja do sebe. Prav neizpolnjena pri─Źakovanja vodijo v razo─Źaranje, izgubo motivacije in dolgoro─Źno prispevajo k razvoju sindroma. V najslab┼íem primeru se lahko znajdemo v stanju popolne telesne in du┼íevne iz─Źrpanosti.

 

Kaj naj storim, ─Źe se spopadam z izgorelostjo?

Kako se re┼íiti iz izgorelosti? ─îe se ┼że spopadate s posledicami izgorelosti, ne ostanite sami. Mo┼żnosti, ki jih s seboj prina┼íata psiholo┼íko svetovanje in psihoterapija, so zdaj na voljo vsem. Pomagata vam lahko izstopiti iz za─Źaranega kroga samoprepovedi in iz─Źrpanosti, ki je posledica izgorelosti.

 

Zdravljenje sindroma izgorelosti

Sindrom izgorelosti je najbolje obravnavati ┼że pri prvih simptomih. Res je, da jih sprva morda ne bomo videli kot mo┼żen vir ve─Źjih te┼żav, vendar prej ko bolezen odkrijemo, prej se je lahko znebimo. ─îe sindrom izgorelosti dose┼że stopnjo, ko bistveno vpliva na na┼íe ┼żivljenje, je priporo─Źljivo, da se prepustimo rokam strokovnjaka.

 

Kako mi lahko psihoterapija pomaga pri izgorelosti?

Psihoterapija je prostor za vas. Nasprotno pa na┼ía te┼żnja, da dajemo prostor drugim, pogosto prispeva k sindromu izgorelosti. To je tudi razlog, zakaj so poklici pomo─Źi v tem smislu tako ranljivi. Razdajate se do zadnjega kan─Źka mo─Źi in upate, da bo nekdo to cenil. Ali pa podleganje ob─Źutku, da sem samo jaz tisti, ki se lahko najbolje odlo─Źi, naredi, kon─Źa.┬á

Psihoterapija kot zdravljenje sindroma izgorelosti lahko poimenuje naše nezavedne vzorce razmišljanja, da lahko nato sami ocenimo, ali je primerno, da jih ohranimo, ali pa vzpostavimo nove vzorce.

 

Prepre─Źevanje – kako se izogniti sindromu izgorelosti?

U─Źinkovit na─Źin za prepre─Źevanje izgorelosti je, da se osredoto─Źimo na svoj odnos do dela ali ┼ítudija, pa tudi do ┼żivljenja na splo┼íno in odnosov. Dobro je, da se zavedamo svojih pri─Źakovanj in si postavimo realisti─Źna pri─Źakovanja. S tem bomo tudi zmanj┼íali tveganje, da bomo v delo vlagali preve─Ź energije in delovali prek svojih zmo┼żnosti.┬á

Pomagalo nam bo tudi, da bomo sledili svojim interesom, vklju─Źno z dru┼żabnim ┼żivljenjem. To bo na┼íemu ┼żivljenju dodalo ┼íe eno dimenzijo in prepre─Źilo iz─Źrpanost, ki se pogosto pojavi, kadar smo dolgo ─Źasa osredoto─Źeni na eno stvar.

┼Że na tej stopnji preventive je dobra izbira posvet s psihoterapevtom ali coachem. Pri tem ne gre za konvencionalno zdravljenje, temve─Ź za tako imenovani samorazvoj. Posvetujte se s strokovnjaki o tem, kako ┼żiveti polno ┼żivljenje in se izogniti sindromu izgorelosti.

Resni─Źna zgodba o stranki in o tem, kako ji je terapija pomagala:

“V slu┼żbi sem nehal u┼żivati, bil sem razdra┼żljiv in iz─Źrpan, nisem ┼żelel biti tam. Dru┼żina je to opazila in mi pripravila intervencijo. Skupaj z njimi sem poiskal psihoterapevtsko pomo─Ź. Ugotovil sem, da do┼żivljam sindrom izgorelosti. Zahvaljujo─Ź terapevtu sem spoznal, kaj me na trenutnem delovnem mestu najbolj iz─Źrpava, in na┼íel pogum, da sem nadrejenega prosil za spremembo.

Delo sem zamenjal z akutnega oddelka na bolni┼íni─Źni oddelek, kjer je mirneje in se ┼íe vedno po─Źutim koristno. Ob─Źutki iz─Źrpanosti in razdra┼żljivosti so izginili. Imam nov apetit za delo in hobije v prostem ─Źasu. ─îe bi vedel, kako malo je potrebno za izbolj┼íanje ┼żivljenja, bi to storil ┼że zdavnaj.”

Resni─Źna zgodba
Katero podro─Źje vas zanima?

Ljudem pomagamo na razli─Źnih podro─Źjih

Sindrom izgorelosti je posledica kroni─Źnega stresa, ki se ka┼że kot ob─Źutek iz─Źrpanosti. Stopnjuje se do popolne telesne in du┼íevne iz─Źrpanosti.