Kako prepoznati toksično razmerje in kdaj ga prekiniti?

Nenehni prepiri, obtožbe, zamere. Sprašujete se, kaj delate narobe. Priznati, da ste v toksičnem razmerju, ni lahko, lahko pa vas globoko travmatizira. Preberite, kako prepoznati toksično razmerje, ali ga je še mogoče rešiti in kako ga zapustiti, ko je čas za to.

Kaj je toksično razmerje?

Besedo toksičen bi lahko zamenjali z nezdrav ali disfunkcionalen. Toksičen odnos s seboj prinaša veliko negativnih čustev, konfliktov in destruktivnih vedenjskih vzorcev, kot so manipulacija, poniževanje, tekmovalnost in nadzor. Negativni trenutki prevladajo nad pozitivnimi in zdi se, da vam odnos odvzame energijo. Ob partnerju se ne morete popolnoma sprostiti. Toksično razmerje lahko pretrese vašo samopodobo in vas globoko travmatizira.

Psihologinja in pisateljica dr. Lillian Glass v svoji knjigi Toksični ljudje opisuje toksičen odnos kot “vsak odnos, v katerem ljudje ne podpirajo drug drugega, v katerem prihaja do konfliktov in eden poskuša spodkopati drugega, v katerem prihaja do tekmovanja, nespoštovanja in pomanjkanja povezanosti.”

toksično razmerje

Kako prepoznati toksično razmerje – glavni znaki

Če je nekdo na delovnem mestu toksičen, to zlahka ugotovimo. Ko pa gre za partnerja, nastopi ljubezen, ki vse zamegli.

Znaki toksičnega odnosa so lahko videti takole:

 • manipulacija
 • nadzor
 • nezaupanje
 • izsiljevanje
 • poniževanje
 • rivalstvo
 • stalno obtoževanje
 • pretirana in brezčutna kritika
 • žaljenje in ignoriranje
 • zloraba čustev in občutljivosti

Toda veste, v čem je težava? Po letih bivanja v toksičnem razmerju se zlahka navadiš na takšno vedenje. Tega v resnici ne opaziš več in ti postane normalno.

Zato opravite majhen test, ki bo razkril toksično razmerje. Iskreno odgovorite na teh 10 vprašanj:
 • Ali vaš partner vedno za vse krivi vas in nikoli ne prizna svoje krivde ali deleža krivde?
 • Ali se v odnosu počutite izčrpani, namesto da bi vas napolnjeval in vam dajal energijo?
 • Ali vas partner pogosto kritizira in to tako, da vas to prizadene?
 • Ali vaš partner omalovažuje vaša čustva in mnenja? Se jih bojite izraziti, ker se bojite negativnega odziva?
 • Ste se zaradi razmerja odpovedali svojim osebnim ciljem, hobijem ali celo prijateljstvom?
 • Se vam zdi, da je vaša samozavest od začetka razmerja padla?
 • Ste v družbi partnerja še vedno nekoliko nemirni in se ne morete popolnoma sprostiti?
 • Se vaš partner užali in se z vami ne želi pogovarjati mirno, iskreno in brez obtožb? Ali pa trdi, da ste še vedno edini, ki imate težave?
 • Ali vaš partner na kakršen koli način sprošča svojo jezo na vas?
 • Ali vas partner poskuša nadzorovati in vam narekovati, kdaj in kaj naj počnete ali koga naj vidite?

Ne želim ga zapustiti. Ali je mogoče rešiti toksično razmerje?

Ali že veste, da ste v toksičnem odnosu, vendar bi ga radi izboljšali? Včasih je to mogoče, vendar mora biti prizadevanje obojestransko. Na žalost svojega partnerja sami ne morete zares spremeniti. Oba morata priznati, da imata težavo, in skupaj delati na odnosu. Priznajte svoje napake, bodite resnično iskreni do sebe in v idealnem primeru poiščite tudi strokovno pomoč. Terapija za pare vam bo omogočila nepristranski pogled in vam pomagala najti harmonijo v vašem odnosu. Na Hedepy lahko izbirate med več terapevti in se srečanju priročno pridružite prek spleta.

“Partnerstvo odpira neskončen niz možnosti, ko lahko dve osebi raziskujeta svoje vrednote, cilje in strasti ter gradita na skupni prihodnosti. Normalno pa je, da ta pot ni vedno ravna, ampak pogosto terja napor in vložek energije. Zmotno je pričakovati, da bo terapevt lahko rešil težave, na katere bosta naletela. Terapevt je lahko le svetilnik, ki pomaga osvetliti različne poti. Odločitve, po kateri poti bosta kot par ali posameznika stopala pa so vedno na strani klientov.”
Sandra Hazdovac Hedepy terapevtka

Kdaj je čas za prekinitev razmerja?

Le odprta komunikacija vam bo povedala, ali je razmerje mogoče rešiti ali pa je čas, da ga zapustite. Potreben bo iskren pogovor.

Vendar ne krivite svojega partnerja. Pogovorite se o svojih občutkih in potrebah. Razmislite o tem, katero določeno vedenje vas boli in ga ne želite več podpirati. Pomislite na primer na konkretne situacije, ki jih lahko omenite, da bo jasno, kaj mislite.

In če se pogovor kljub vsemu trudu ne izide dobro? Če vas partner krivi, omalovažuje vaša čustva ali se sploh noče pogovarjati z vami, potem imate jasen znak. Čeprav je boleče, bi vas toksično razmerje sčasoma resnično psihično uničilo.

Vendar se ne pustite prepričati, da lažete sami sebi ali da je to vaša krivda. To je le ena od manipulativnih tehnik (gaslighting). Vaši občutki so pomembni, ne glede na to, ali se nekomu drugemu zdijo pravilni in razumni ali ne. Zaslužite si spoštovanje in ljubezen.

toksično razmerje

Kako zapustiti razmerje s toksično osebo?

Zelo radi bi vam ponudili univerzalni vodnik, kako se rešiti iz toksičnega razmerja. Vendar je vsako razmerje drugačno in ima veliko spremenljivk. Resnica je, da je odhod pogosto težaven, saj v toksičnem razmerju običajno obstaja le ena stran, ki se lahko razide.

Vendar so to osnovni koraki, ki jih je dobro sprejeti, ne glede na to, kaj se zgodi:

 • Trdno se odločite za spremembo: Priznajte, da vajino razmerje ne deluje in da ste storili vse, kar ste lahko. Oditi morate zaradi lastnega dobrega.
 • Ustvarite podporno mrežo: O svoji odločitvi obvestite družino in bližnje prijatelje, poiščite pomoč pri terapevtu. Ne bodite sami.
 •  Pripravite načrt:Verjetno se boste morali odločiti glede stanovanja, skupnega avtomobila ali varstva otrok. Načrtujte rešitev, tako da vas nič ne bo prisililo, da naredite korak nazaj.
 • Zaščitite se pred reakcijo: Partner vas bo morda poskušal prepričati, manipulirati z vami ali izbruhniti. Razmislite, kaj bi storili v takem primeru.

Zapustiti toksično razmerje je lahko težko in pusti brazgotine na srcu. Ne bojte se poiskati strokovne pomoči, da boste v tako težkem obdobju imeli resnično podporo. Terapevt vam bo pomagal urediti misli in najti moč, da naredite pomemben korak v življenju. Na voljo vam bo, da boste lažje prebrodili to težko obdobje.

Opravite 5-minutni test, na podlagi katerega vam bomo priporočili tri najprimernejše terapevte. Prvo spletno srečanje lahko opravite že v nekaj dneh.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.