Nevaren gaslighting: ne dovolite, da vas psihična manipulacija uniči

Ni vam všeč, kako nekdo ravna z vami, hkrati pa dvomite, da so vaša čustva pravilna. Kaj pa, če se samo slepite in je to vaša krivda?

Se vam dogaja nekaj takega? Potem bodite pozorni. Morda z vami manipulira z eno od najbolj zahrbtnih oblik manipulacije, imenovano gaslighting. Oglejmo si, kako prepoznati to manipulacijo v razmerju in kako se ji upreti.

Kaj je gaslighting?

Gaslighting je oblika psihološke manipulacije in čustvene zlorabe, pri kateri manipulator poskuša spremeniti vaše dojemanje resničnosti. Prepričati vas želi, da vaši spomini ali občutki niso resnični ali veljavni. Trdijo, da si stvari domišljate, da ste preobčutljivi, pretiravate ali da so se stvari zgodile drugače. Večkrat zanikajo, kaj se je zgodilo, poskušajo vas zmesti, si nasprotujejo, lažejo in ponižujejo. 

Gaslighting se lahko začne neopazno, postopoma pa vas pripelje do točke, ko se vprašate, ali ste sploh normalni. Ne gre le za preproste laži, temveč za sistematično in pogosto namerno izkrivljanje resničnosti. Zato je gaslighting ponavadi dolgotrajen in ga je še težje odkriti.

Gaslighting nima uradnega slovenskega prevoda. Vendar ima njegovo ime zanimiv izvor. Izhaja iz filmskega trilerja Gaslight iz štiridesetih let prejšnjega stoletja. V njem skuša moški prepričati svojo ženo, da je pobesnela, da bi jo poslal v azil in pridobil njeno premoženje. Ena od njegovih taktik manipulacije je, da v hiši ugasne plinske luči. Nato ženo prepriča, da luči niso zatemnjene. S tem poskuša spodkopati njeno zaupanje v to, kar zaznava, in jo pripeljati do sklepa, da se ji je zmešalo.

gaslighting

Kakšen je cilj manipulatorja? Zakaj to počne z vami?

Manipulatorji poskušajo pridobiti moč nad vami. Običajno imajo nizko samopodobo in na ta način nadomeščajo svoje pomanjkljivosti. Želijo vas nadzorovati in imeti nadzor nad vami. Da bi spodkopali vaše lastno samospoštovanje, da bi se sami počutili močnejše. Pogosto trpijo za osebnostno motnjo, kot je narcizem. 

Najpogostejša je psihološka manipulacija v partnerskem odnosu, tarča pa so lahko tudi drugi družinski člani, podrejeni ali sodelavci na delovnem mestu.

Z družbenimi mediji se gaslighting uporablja v še večjem obsegu za nadzor množic. Teorije zarote, lažne novice, internetni troli in nekateri politiki so postali njegovo orodje. Vendar se bomo danes držali gaslightinga kot oblike manipulacije v osebnih odnosih, saj imate moč, da nanje vplivate sami.

 

Kako lahko varno prepoznate gaslighting

Čim dlje ste izpostavljeni gaslightingu, tem težje je. Manipulator poskuša spodkopati vaše dojemanje in samozavest. Pogosto začnete iskati napake pri sebi. Prepričani ste, da ste pretiravali, da se ni zgodilo tako ali da si dejansko zaslužite takšno ravnanje. Začnete dvomiti vase.

Manipulator vas pogosto poskuša prepričati, da mu je mar za vas in da vam želi pomagati. Zaradi tega je vse skupaj še toliko bolj zapleteno.

Tukaj so opozorilni znaki, po katerih lahko prepoznate gaslighting:

 • Z manipulatorjem se vedno o nečem prepirata. Sprašujete se, ali se pravilno spominjate, in izgubljate občutek za svoja čustva.
 • Pogosto se za nekaj opravičite, ker se počutite slabo. Vendar v resnici ne veste, za kaj.
 • Vedno težje sprejemate tudi majhne odločitve zase. Vaša samozavest je podrta in morda se sploh ne prepoznate. Počutite se nesposobne.
“V imenu ljubezni« je pogosta utemeljitev za svoja dejanja in taktike tovrstnih manipulatorjev, kjer vam želijo zagotoviti, da vam nikoli ne bi škodili ali vas prizadeli, saj vas imajo radi. To je zgolj še ena oblika manipulacije, ki služi temu, da se počutite vedno bolj nemočni, dezorientirani in v dvomih glede svoje realnosti ter občutkov. Pogosto se ob takih osebah počutimo vedno bolj brezizhodno, pomanjšano in osamljeno- kar nikakor ni ljubezen, ki bi jo bili primorani sprejeti oz. to sploh ni ljubezen, saj le-ta vključuje spoštovanje, ovrednotenje in naslavljanje občutkov ljubljene osebe ter opravičilo, kadar naša dejanja (čeprav nehote) prizadenejo drago nam osebo.”
mag. Hana Gorše, terapevtka

5 primerov gaslightinga in psihološke manipulacije

Da boste prepričani, poglejmo to natančneje. Tukaj so vrste izjav, ki jih manipulatorji radi uporabljajo.

1. Dvomijo o vaših spominih

 • “To se nikoli ni zgodilo.”
 • “Ne vem, o čem govorite.”
 • “Tega nisem nikoli rekel.”

2. Olajšujejo vaša čustva

 • „Ni ti treba tega jemati tako resno.”
 • “Spet pretiravaš.”

3. Ko želite govoriti o svojih občutkih, spremenijo temo.

 • “Oh, prosim. Raje mi povej…”
 • “Ne uničuj nam spet dneva. Moram se pogovoriti s teboj…”

4. Krivijo vas

 • “Preveč občutljiva si ti.”
 • “Razmisli o svojem vedenju, ne pa da me obtožuješ.”

5. Zanikajo resničnost

 • “To je le tvoja fantazija.”
 • “To je neumno. Kako si to ugotovil, prosim?”

Z gaslightingom se lahko srečate tudi na delovnem mestu

Pri tem je lahko videti, kot da na primer vodja krivi vas ali vašo ekipo za neuspešen projekt. Če temu nasprotujete, ker je bila odločitev njegova, vam lahko odgovori, da ste napačno razumeli njegovo vlogo pri projektu ali da ni bilo tako.

Drug primer je, ko vam nekdo ne pošlje vabila na sestanek in se nato sprašuje, zakaj niste prišli. Ne bo priznal, da vam ni poslal vabila, in krivdo zvalil na vas. Prepričani so, da ste ga spregledali.

gaslighting at work

Kako se odzvati na zastraševanje in oslabiti manipulatorja

Najprej si morate zapomniti, da niste krivi vi. Vaša čustva so povsem v redu in na mestu. Zaupajte jim in zaupajte sebi. Če čutite, da je nekaj narobe, je verjetno res tako.

Glavna obramba pred gaslightingom in katerokoli drugo vrsto manipulacije so samozavest, asertivnost in postavljene meje. V resnejših situacijah pa morate za obrambo iti še dlje.

 

Posebni ukrepi za oslabitev manipulatorja

 • Ne dovolite mu, da omalovažuje vaša čustva – Če vam manipulator reče, da ste preveč občutljivi ali pretirano reagirate, mu samozavestno odgovorite: “Ne govori mi, kako naj se počutim. Tako se zdaj počutim in tvoje vedenje mi ni všeč.”
 • Držite se svojih spominov – ne dovolite mu, da vam govori, da se je nekaj zgodilo drugače, kot se je v resnici. Lahko rečete: “Vem, kaj sem videl, in v to sem stoodstotno prepričan.”
 • Dokumentirajte dogodke – Če vam vedno očita, da so se stvari zgodile drugače, jih začnite dokumentirati. Zapišite, kaj in kdaj je rekel, ali pa to takoj posnemite, če lahko.
 • Vprašajte druge – Opišite svoje izkušnje svojim bližnjim. Če gre za težave v službi, vprašajte sodelavce. Dobili boste drugačen, objektiven pogled in morda boste ugotovili, da na zadevo gledajo enako.
 • Ne igrajte njegove igre – Postavite trdne meje ter jih mirno in jasno sporočite. Če se jih ne drži, prekinite komunikacijo. Lahko na primer rečete: “Če boš še naprej obtoževal, se s teboj o tej temi ne bom več pogovarjala.”
 • Izogibajte se izolaciji – v hujših primerih vas lahko manipulator poskuša izolirati od drugih, da bi vas lažje nadzoroval. Ne dovolite mu, da bi se postavil med vas in vašo družino ali prijatelje. Če o njih navaja kakršnekoli trditve, jih preverite.

Samo ne bodite sami v tem

Soočanje z gaslightingom je zares psihično zahtevno. Pride lahko do psihične zlorabe. Zaupajte svojim bližnjim in razmislite o strokovni pomoči terapevta. Pomembno je, da se pogovorite o svojih občutkih in pridobite zunanji pogled. Terapevt vam lahko pomaga, da na situacijo pogledate trezno in nepristransko. Svetoval vam bo, kako se lahko branite v določenih situacijah, in vam pomagal ločiti se od manipulatorja.

saying no

Pri Hedepy imamo več preverjenih psihoterapevtov, srečanje pa lahko opravite že v nekaj dneh – prek spleta, kjerkoli se počutite varno. Preberite, kako deluje spletna psihoterapija, in se dogovorite za termin z nekaj kliki.

Zaslužite si odnos, v katerem boste čutili brezpogojno ljubezen, spoštovanje in razumevanje. Terapija vam bo pomagala se ločiti od manipulatorja.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.