Kako prepoznati in odpraviti motnje hranjenja? Prenehajte se trpinčiti

So misli o hrani in telesni postavi postale vaša glavna vsakodnevna tema? Preberite, ali imate motnjo hranjenja in kako najti izhod iz nje.

Motnje hranjenja se lahko začnejo nedolžno

Ni treba, da doživite tako travmatično izkušnjo, kot je ustrahovanje zaradi prekomerne telesne teže, da bi se pojavila motnja hranjenja. Morda vam je uspelo priti v formo, okolica vas je začela hvaliti, zato ste vedno bolj omejevali svojo prehrano in se ukvarjali s športom. Vse se lahko začne s preprosto spremembo življenjskega sloga, ki je na začetku res zdrava, a vam uide izpod nadzora, ko si želite boljših ali hitrejših rezultatov.

Včasih je dovolj že en neprimeren komentar, da potrdi naše dvome o sebi in poruši naš odnos do hrane in lastnega telesa.

motnje hranjenja

Vrste motenj hranjenja

Motnje hranjenja so psihološka težava. Vendar se iz glave hitro preselijo v fizično telo, zaradi česar trpi naše fizično zdravje. Zato so še nevarnejše. Spremljata jih tudi depresija in tesnoba.

Toda motnje hranjenja še zdaleč niso samo zavračanje hrane. Na prvi pogled morda sploh ničesar ne vidimo, saj ima to trpljenje veliko oblik. Te so najpogostejše.

 

 • Anoreksija – omejevanje hrane na minimum ali popolno stradanje. Pri anoreksiji imamo zelo izkrivljeno dojemanje lastnega telesa. Čeprav nam vsi pravijo, da smo zelo vitki, se ne vidimo tako.
 • Bulimija – ponavljajoče se epizode nenadzorovanega prenajedanja, ki jim sledijo občutki krivde, stradanje, povzročanje bruhanja ali zloraba odvajal.
 • Kompulzivno prenajedanje – tudi tu se pojavijo epizode nenadzorovanega prenajedanja, ki jih spremljajo občutki krivde in neuspeha. Vendar pa bruhanje ali zloraba odvajal ne sledita več.
 • Ortoreksija – čeprav ne ustreza merilom za uradne motnje hranjenja, gre za duševno bolezen. Kaže se v obsedenosti z zdravo prehrano, ko z jedilnika izločimo celotne skupine živil. To nato povzroči pomanjkanje nekaterih pomembnih hranilnih snovi.
 • Bigoreksija – tako kot ortoreksija tudi ta ni uradna motnja hranjenja, vendar po ocenah zanjo trpi do 50 % moških bodybuilderjev. Kaže se v izkrivljenem dojemanju lastnega telesa, ko se moški počutijo prešibki in premalo mišičasti. Zato uporabljajo anabolične steroide, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

Motnje hranjenja najpogosteje prizadenejo najstnice in mlajše odrasle ženske, vendar niso izjema niti v odrasli dobi in ne prizanašajo niti moškim. V zadnjih letih se je število oseb z motnjami hranjenja povečalo, vendar se mnogi z boleznijo spopadajo sami, zato nimamo natančnega pregleda nad tem, koliko jih je. Strokovnjaki za to povečanje krivijo tudi družbena omrežja.

motnje hranjenja

Kako vem, ali to velja zame? Simptomi motenj hranjenja

Morda niste prepričani, ali sploh imate težave. Navsezadnje želite le dobro izgledati. Vendar menite, da vaš odnos do hrane ni idealen.

Zato smo za vas pripravili majhen test. Poskusite preveriti, ali te izjave veljajo za vas.

 • O svoji postavi in teži razmišljam skoraj vsak dan, včasih tudi večkrat na dan.
 • Zdi se mi, da je hrana moj sovražnik.
 • Misli na hrano v meni sprožijo nekatera od teh čustev: strah, sram, tesnobo, gnus, obžalovanje.
 • Z jedilnika sem popolnoma izločil cele skupine živil, kot so vse maščobe, sladkorji itd.
 • Pogosto dvomim vase in si ne zaupam.
 • Ne maram sebe in svojega telesa.
 • Obiski restavracij mi povzročajo stres in tesnobo. Če je le mogoče, se jim izogibam.
 • Omejujem stike s prijatelji in ljudmi v svoji okolici, ker imam občutek, da me ne razumejo.
 • Skoraj ves čas imam malo energije in slabo razpoloženje.

Ste nekajkrat prikimali z glavo? Potem je mogoče, da imate motnjo hranjenja.

Kako odpraviti motnje hranjenja?

Kot prvo je dobro, da ste tukaj in želite najti rešitev. Če se motnja hranjenja popolnoma razvije, se je ni lahko znebiti in je lahko vseživljenjski boj.

Pri tem sploh ni pomembno, ali natančno ustrezate kateri od opredelitev. Dejstvo, da svojega telesa ne marate zares in da vam hrana povzroča skrbi, je dovolj. Res vam ni treba vsak dan skrbeti zaradi nečesa, kar je sestavni del našega življenja. Obstaja izhod.

motnje hranjenja

Ne bodite sami

Psihoterapije so najučinkovitejše pri reševanju motenj hranjenja, pa tudi vseh psiholoških nelagodij v zvezi s hrano in dojemanjem lastnega telesa. Izkušen terapevt vam bo pomagal postopoma vzpostaviti zdrav odnos do hrane in sebe. Ne bo vam govoril, kaj morate storiti, ampak vam bo prisluhnil in vas vodil do duševnega blagostanja in življenjskega sloga, ki vas osrečuje.

Terapevt vam ne bo predpisal nobenega zdravila, zdravi le z besedami. Morda vam bo le priporočil obisk psihiatra, ki se ukvarja z resnejšimi težavami. Poleg tega se lahko zdaj terapiji enostavno pridružite prek spleta. Pri Hedepy imamo 9 usposobljenih terapevtov, prvo srečanje pa lahko opravite že jutri.

Opravite kratek test, na podlagi katerega vam bomo priporočili tri najprimernejše terapevte. Ni vam več treba skrbeti. Samo naredite prvi korak.

Kako lahko pomagam bližnjemu z motnjo hranjenja?

Velika težava pri motnjah hranjenja je, da bolnik ne želi priznati, da ima težave. Zato bolne osebe ne silite v prehranjevanje, ne ocenjujte njene postave in ne dajejte nezaželenih nasvetov. Zanimajte se zanj kot za osebo in ne le za njegovo bolezen. Ne iščite krivca, temveč rešitev. V pomoč vam je lahko naš članek 5 nasvetov, kako pomagati bližnjemu, da začne hoditi na terapijo.

Če poskušate pomagati sebi, pa ne veste več, kam naj se obrnete, lahko terapija pomaga tudi vam. Izkušen terapevt vam bo svetoval, katere nadaljnje korake lahko naredite, in vam pomagal, da ne boste zaskrbljeni zaradi sebe.

 

Poglejte kako potek terapija 

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.