5 nasvetov, kako pomagati bližnjemu, da začne s terapijo

Videti bližnjega, ki se spopada s tesnobo, depresijo ali nenehno žalostjo, je boleče. Pogosto želimo pomagati, vendar ne vemo, kako sploh začeti to temo. Ali pa smo že poskusili in naleteli na zavrnitev.

Kot prvo je dobro, da si prizadevate pomagati. Da vam bo lažje, smo napisali pet nasvetov, kako nekoga, ki vam je blizu, prepričati, naj začne hoditi na terapijo. Morda pa vas najpomembnejši od njih čaka na koncu članka.

 

1. Izberite dober čas

V zasebnosti, na mirnem kraju, kjer se vaša ljubljena oseba počuti varno. Idealna priložnost je, ko vam zaupa, kaj ga skrbi. Če pa takšne priložnosti ni, začnite pri sebi.

Nikoli ne odpirajte te teme z nikomer drugim, niti z družino. Prav tako ne omenjajte terapije v bolj ostrih pogovorih. V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da se bo oseba zaprla in se z vami o tem sploh ne bo želela pogovarjati.

2. Izberite prave besede

Tako kot pravi trenutek so pomembne tudi prave besede. Tudi na videz nedolžna fraza, kot je na primer “Res bi se moral odpraviti na terapijo”, lahko osebi, ki preživlja temačno obdobje, zveni kot napad. Opremite se z veliko mero empatije in poskusite temo odpreti nežno, na primer: “Vidim, da preživljaš težko obdobje. Ali si razmišljal o tem, da bi poskusil s terapijo?” Ali: “Zelo te imam rad in žal mi je, da imaš težave. Mislim, da bi ti terapija lahko pomagala.”

Lahko se zgodi, da se vaša ljubljena oseba vseeno razjezi. Poskusite ohraniti hladno glavo in ne preidite v napad. Stavki, kot je “res nisi normalen”, bodo le prilili olje na ogenj. Prav tako poskusite ne pametovati ali svetovati

podpora bližnje osebe

3. Pripravite svoje argumente

Končno ste odprli bolečo temo, vendar vaše besede niso padle na plodna tla. Vaš prijatelj/partner/sestra ima preprosto svoje argumente za to, da ne gre na terapijo. Dobro je biti pripravljen tudi na to. Tukaj so štirje najpogostejši razlogi, zakaj ljudje zavračajo terapijo, in kako se lahko odzovete nanje.

prepir

Nisem nora, da bi šla k psihologu

  • Zdi se, da ga skrbi, kaj bodo rekli drugi. Ne želi, da bi ga označili za norca. Zato mu zagotovite, da sami ne boste nikomur povedali o terapiji in da je od njega odvisno, komu se bo (ne)odločil zaupati. Terapevta lahko spozna tudi prek spleta.
  • Preverite, ali poznate koga, ki je ali je bil na terapiji, po možnosti nekoga, ki ga vaš bližnji občuduje. Navedite ga ali jo kot zgled.
  • Omenite lahko tudi, da se vsak peti človek z depresijo spopada sam. Navsezadnje moramo za dušo skrbeti tako kot za fizično telo.

Ne želim zaupati svojih osebnih zadev neznancu.

  • Pojasnite, da tudi če bi želeli, vam nihče od bližnjih ne more pomagati tako kot pravi strokovnjak. Terapevt vsak dan sliši številne življenjske zgodbe in nikogar ne obsoja. Odnos z njim je popolnoma zaupen.
  • Ponudite mu pomoč pri iskanju terapevta, h kateremu bi se lahko pogovoril. Zato imajo vsi naši terapevti na svojih profilih video sporočila, v katerih se vam osebno predstavijo.

Imam le težke čase, zmorem se spoprijeti s tem.

  • Izpostavite konkretne težave in spremembe, ki ste jih opazili. Ne gre za to, da bi kogar koli obtoževali, temveč za to, da pokažete skrb. Razmislite tudi o tem, koliko časa je že minilo, in to izpostavite z občutkom.
  • Vprašajte, kaj ga ovira, da ne bi poskusil s terapijo? Zakaj o tem vsaj ne razmišlja? Zelo lahko se zgodi, da boste prišli do še enega od argumentov.
  • Vprašajte, kaj mu pomaga in kaj namerava storiti, da bi se spet začel počutiti bolje.

Nihče mi ne more več pomagati.

  • Če je vaša ljubljena oseba popolnoma izgubila motivacijo in je apatična, bodite pozorni. Poskusite se še naprej pogovarjati in ugotovite, zakaj je tako prepričan. Če pa ne gre nikamor in vas skrbi, da bi se lahko zgodilo kaj slabega, ne čakajte in pokličite telefonsko številko za nujno pomoč 112. Tam vam lahko pomagajo pri nujnem reševanju situacije.
  • Če niste “na trnih” in ima vaša ljubljena oseba rada filme ali knjige, poskusite poiskati kakšno, ki opisuje podobno (najbolje resnično) zgodbo s pozitivnim koncem. Videli bodo, da je nekdo drug v enakem položaju našel izhod, in morda bodo dobili navdih.

4. Ponovno srečanje z bližnjimi

Če ste edini, ki izpostavi temo duševnega zdravja in spodbuja k terapiji, morda ne boste delovali prepričljivo. Če prejšnji poskusi niso bili uspešni, se poskusite o tem pogovoriti z nekom, ki je osebi zelo blizu, in ga prosite, naj se tudi on pogovori z njo. Bodite le previdni, mama ni vedno prava oseba za pogovor. Prav tako si prizadevajte, da ne bo videti, kot da ste ga “pregovorili”. Če pa vas bo soočil, raje priznajte resnico, da ne bo trpelo vaše medsebojno zaupanje.

stik z družino in bližnjimi

5. Ponudite pomoč pri iskanju terapevta

Morda je vaša ljubljena oseba že bila na terapiji in ji terapevt ni ustrezal. Ali pa se morda boji tega možnega scenarija.

Zato vprašajte, ali lahko pomagate pri iskanju terapevta. Na srečo v današnjem času to ni tako težko. Na naši platformi Hedepy lahko najdete več preverjenih terapevtov s podrobnimi profili, video sporočili in referencami. Izpolnite lahko tudi kratek vprašalnik, na podlagi katerega vam bomo priporočili najprimernejše terapevte. Tako lahko prvi spletni terapevtski termin opravite že naslednji dan, če je to potrebno.

 

Ne pozabite nase

Dejstvo, da ste prebrali vse do sem, kaže, kako zelo vam je mar za nekoga. Vendar ne prevzemajte odgovornosti za duševno zdravje osebe v celoti nase. Bodite mu v oporo, prisluhnite mu in ga poskušajte motivirati za zdravljenje, vendar ne dovolite, da bi to ogrozilo vaše duševno zdravje. Samo zato, ker živite z nekom, ki doživlja tesnobo ali depresijo, še ne pomeni, da ne morete sami doživljati veselja.

Če ne veste več, kam naj se obrnete, lahko terapija pomaga tudi vam. Izkušen terapevt vam lahko svetuje, katere druge korake lahko naredite, in vam pomaga postaviti zdrave meje, da se ne boste preveč vznemirjali. Morda vas bo na koncu prepričala vaša lastna izkušnja s terapijo.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.