Predstavljajte si, kakšno bi lahko bilo vaše življenje, če bi resnično verjeli vase. Če bi se imeli resnično radi? Veliko stvari bi bilo drugačnih, predvsem pa bi se počutili bolje. Zato se nam pridružite na poti do ljubezni do sebe. Pokazali vam bomo praktične korake kako se tega lotiti in vedenjske vzorce, ki se jih morate znebiti.

Ljubezen do sebe se odraža v vseh vaših odnosih

Tudi če to počnete predvsem zaradi sebe, vam bo ljubezen do sebe pomagala pri bolj zdravih odnosih - s partnerjem, družino in prijatelji. Kako?

 • Lažje boste sprejemali ljubezen in podporo drugih, ker boste verjeli, da si jo zaslužite - že samo s tem, da ste, ne le takrat, ko se razdajate za druge.
 • Manj boste odvisni od ljudi okoli sebe. Zaradi tega bodo vaši odnosi bolj zdravi in uravnoteženi. Ne boste več pričakovali, da vas bodo drugi vedno rešili ali odrešili.
 • Postavili boste lahko osebne meje, te pa so za zdrav odnos zelo pomembne. Pomagale vam bodo izogniti se frustracijam in zlorabam ter omogočile boljše sporazumevanje.
 • Če boste prijazni in boste imeli razumevanje zase, vam bo lažje tudi pri drugih. Manj jih boste obsojali.

ljubezen do sebe

Z vami je vse v najlepšem redu - tudi če vam je kdo rekel drugače

Kot majhni otroci nimamo težav z ljubeznijo do sebe. Šele z življenjskimi izkušnjami začne naš odnos do sebe trpeti. Morda vam je nekdo nekoč rekel, da ste totalni športni antitalent. Morda se je kdo norčeval iz vaše pričeske. Ali pa ste odraščali v družini, kjer je bila kritika edina stvar, ki se je izrekla.

A veste, da ti negativni komentarji pogosto veliko več povedo o osebi, ki jih je izrekla, kot pa o vas. Mi pa jih preprosto sprejmemo kot resnico.

Poskusite razmisliti, od kod izvirajo negativna prepričanja, ki jih imate o sebi. Verjetno boste ugotovili, da niso vaša, ampak vam jih je nekdo nekoč povedal. In ta nekdo morda sploh ni imel prav. Ali pa vas je skušal spraviti na slabše, da bi se sam počutil bolje. Ali pa je morda mislil, da vas bo kritika spodbudila k boljšim dosežkom. Morda so bili to vaši starši? Ta prepričanja niso vaša in jih lahko spustite. To je prvi in zelo pomemben korak k samosprejemanju.

Ljudje stremimo k popolnosti, jo občudujemo. A le od daleč, saj je nedosegljiva. Kdaj pa sem v resnici srečen, zadovoljen? Ko si dovolim biti to kar sem: z napakami, pomanjkljivostmi, z malimi posebnostmi, ki so samo moje, ki me delajo posebnega, unikatnega. Ko sprejmem mojo nepopolnost, me to naredi človeškega, toplega, dosegljivega, zaželenega. Moja nepopolnost bo mogoče prav tisto, kar bo nekoga nagovorilo, privlačilo in mu dalo moč.
Marija Marenk
Marija Marenk

Kako se začeti imeti rad?

Vzpostavljanje ljubezni do sebe je pot, ki zahteva čas in potrpežljivost. Vodi prek samosprejemanja in gre z roko v roki s krepitvijo samospoštovanja. Ste pripravljeni, da se podate na to pot? Najprej si oglejmo vedenjske vzorce, ki se jih morate znebiti.

Zaradi tega trpi vaše samospoštovanje

 • V ospredje postavljate potrebe drugih
  • govorite si, da so pomembnejši od vas. Skrb zase pa ni sebična, temveč nujna.
 • Negativno govorjenje o sebi: Kako izgledaš danes? To si pa zares slabo naredil! Ali kaj podobnega govorite tudi sami sebi? To je treba spremeniti.
 • Molčite, kadar se z nečim ne strinjate - verjetno se bojite konflikta ali zavrnitve. Toda vaša mnenja in odnos so prav tako pomembni kot mnenja in odnos drugih.
 • Primerjate se - s sodelavci, z ljudmi na družbenih omrežjih, morda s sorojenci. Toda vsi imamo popolnoma različne prednosti in verjemite, da se nekdo drug zgleduje po vas.
 • V otroštvu vam je okolica postavljala zelo visoka merila
  • nikoli se niste počutili "dovolj" in to prepričanje nosite s seboj.
 • V šoli vam ni šlo dobro, zato ne verjamete vase
  • vendar vaši rezultati ne določajo vaše samopodobe. Veliko je uspešnih in srečnih ljudi, ki niso diplomirali.

Če se prepoznate v teh situacijah, je čas, da jih zavestno spremenite. Kako to storiti?

ljubezen do sebe

To bo povečalo ljubezen do sebe in samozavest

Pozitivno se pogovarjajte s seboj

Kaj bi rekli prijateljici, če ne bi opravila pomembnega testa? Verjetno bi jo pomirili in jo spodbudili, da ji bo uspelo tudi drugič. Zaslužite si enako prijaznost in podporo - poskusite se pogovarjati sami s seboj, kot da ste vaš najboljši prijatelj. Začnete lahko počasi. Morda tako, da si zjutraj v ogledalu poveste, da ste videti dobro.

Če besede ne pridejo same od sebe, si poskusite ponoviti nekaj teh besednih zvez:

 • Verjamem vase in v svoje sposobnosti.
 • Sprejemam se takega, kakršen sem.
 • Moja mnenja so pomembna.
 • Vsak dan se imam vse raje.
 • Ljubezen si zaslužim že zato, ker sem jaz.

Osredotočite se na napredek in ne na popolnost

V želji po popolnosti pogosto ne vidimo, kako velik napredek smo že naredili. Poskusite velik cilj razdeliti na manjše dele. Za vsako doseženo stopnjo se z nečim nagradite. Za trenutek se ustavite in uživajte v napredku.

ljubezen do sebe

Ugotovite, v čem ste zares dobri

Ste odličen kuhar? Igrate klavir? Tečete maratone? Ni tako, da bi to lahko počel vsakdo. Vsi imamo različne talente in sposobnosti, zato nima smisla primerjati. Vedno se bo našlo nekaj, v čemer ste dobri ali v čemer niste dobri. Osredotočite se na svoje prednosti in jih še naprej razvijte.

Odpustite si pretekle napake

To, česar niste storili v preteklosti, ne določa, kdo ste zdaj. Če ste se iz preteklih napak nekaj naučili, ni razloga, da bi se še naprej obtoževali zanje in se ozirali nazaj. Zdaj ste že veliko bolj napredovali.

Obdajte se s pravimi ljudmi

Morda bi morali raje reči, da se ne obkrožajte z ljudmi, ki vas ne podpirajo. Nekatera prijateljstva so lahko strupena. Če vaš partner spodkopava vašo samozavest, je to lahko način nevarne manipulacije. Razmislite, ali imate v svojem krogu nekoga, ki vas spodkopava.

Psihoterapija vas bo vodila na poti do ljubezni do sebe

Spremeniti odnos do sebe in vseh prepričanj, v katerih ste živeli več let, je lahko zelo zahtevno. Če ste se odločili, da boste delali na ljubezni do sebe, vam je lahko v veliko pomoč psihoterapija.

Usposobljeni psihoterapevti vam bodo pomagali prepoznati in postopoma spremeniti samokritične miselne vzorce, se naučiti biti prijazen do sebe in spoznati svojo vrednost. V varnem in zaupnem okolju. V celoti na spletu na platformi Hedepy. Preberite, kako deluje spletna psihoterapija. Kmalu se lahko stvari začnejo spreminjati na bolje.

Razmišljate o terapiji?

Vsekakor je vredno poskusiti
Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna