Ko vklopite novice, vas presenetijo požari v Avstraliji. Na družbenih omrežjih vidite otok smeti sredi oceana. Ali pa ledenik, ki pada v morje. Posledice podnebne krize lahko spremljate v živo, zato ni čudno, da vas je strah prihodnosti. Svoje in planeta. Ta strah je znan kot ekološka žalost. Včasih ga imenujejo tudi podnebna žalost, ekološka anksioznost ali okoljska tesnoba.

Kaj lahko storite, če ta strah preplavi vas ali vaše otroke?

Kaj točno je ekološka žalost?

Gre za žalost, strah in nemoč kot odziv na trenutne okoljske težave. Prinaša globoko čustveno bolečino in lahko gre tako daleč, da v življenju ne vidite več smisla.

V vas se lahko meša cela vrsta občutkov:

 • Žalost zaradi usihajočih ekosistemov in izgubljene prihodnosti.
 • Tesnoba zaradi tega, kam bo pripeljala okoljska kriza, in ogroženost življenja.
 • Jeza na tiste, ki so v naših očeh povzročili podnebno krizo, je ne priznavajo in v zvezi z njo ne storijo ničesar.
 • Občutek krivde, na primer zaradi tega, ker sami niste storili dovolj za spremembe.
 • Nemoč, ker veste, da sami ne morete spremeniti podnebne krize.
 • Brezup in izguba namena, saj ne veste, zakaj bi se trudili, ko pa se bomo tako ali tako kmalu borili za svoje življenje.

deprese_ženy.jpg

Polovica mladih je zaskrbljena zaradi podnebnih sprememb

Se počutite enako? Zagotovo niste sami. Podnebna kriza najbolj prizadene mlajšo generacijo. Pred njimi je problem, ki ga niso povzročili. Morda se tako počutite tudi vi. Vidite, da ne morete ničesar storiti, zato vas obide obup.

Glede na študijo, v kateri je sodelovalo 10.000 mladih (16-25 let) iz različnih delov sveta, jih je 59 % zelo zaskrbljenih zaradi podnebnih sprememb.

Ameriško psihološko združenje celo meni, da so podnebne spremembe največja grožnja duševnemu zdravju v 21. stoletju. V tem res niste osamljeni. In to je lahko upanje za spremembo.

Strah pred prihodnostjo, ki ločuje in združuje

O podnebni krizi se v zadnjih letih govori vse pogosteje. Vendar so močna čustva, ki jih nekateri med nami čutijo, pogosto napačno razumljena. Lahko vas označijo za preobčutljive, čustveno nestabilne ali pa da pretiravate.

Zato se začnete izolirati. Ne govorite o svojih občutkih in se od teh težkih čustev odklopite. Zato ekopsihologinja Leslie Davenport ekološko žalovanje imenuje tudi zanemarjeno žalovanje. Toda žalovanje je res pomembno. Potlačena čustva ne izginejo kar tako. V notranjosti se bodo kopičila.

Po drugi strani pa ta izoliranost vodi k ustanovitvi različnih podnebnih gibanj. Kot pred leti, ko je Greta Thurnberg ustanovila organizacijo Fridays For Future. Tudi v Sloveniji obstajajo različna združenja, v katerih lahko najdete sorodne duše, ki se spopadajo s podnebno tesnobo, najdete pa jih tukaj.

Kako se spopasti s strahom pred podnebnimi spremembami

Težavno pri ekološki anksioznosti  je, da pravzaprav ni iracionalen. Za svoje strahove glede prihodnosti imate resničen razlog. Toda po drugi strani nimate toliko moči, da bi sami rešili celotno situacijo. Zato je spoprijemanje z njo še toliko težje. Popolnoma vas razumemo.

sbírání odpadků.jpg

Kaj storiti? Tukaj je nekaj nasvetov naših strokovnjakov za duševno zdravje:

 • Ne preobremenjujte se z informacijami – Nenehno spremljanje novih poročil o podnebni krizi le še povečuje zaskrbljenost. Prav tako je treba biti pozoren na številne napačne informacije.  
 • Opazujte pozitivne spremembe – Mediji nam vedno sporočajo predvsem negativne stvari. Toda v svetu se dogajajo tudi številne pozitivne spremembe. Bodite pozorni nanje.  
 • Vključite se v skupnost – Obstaja veliko pobud za izboljšanje okolja. V njih boste našli razumevanje in tudi sami boste lahko prispevali k resničnim spremembam. V življenju boste spet videli več smisla.  
 • Živite bolj trajnostno, vendar v mejah razumnega. – Da, vsekakor storite, kar je v vaši moči, in skušajte z zgledom vplivati na ljudi okoli sebe. Vendar ne pozabite, da vam pri vsem ni treba biti stoodstotni. Vsak korak šteje.  
 • **Poskrbite za svoje duševno zdravje  ** – Pri tesnobi lahko na primer pomagajo meditacija, joga, čuječnost, dihalne vaje, sprehod v naravi ali vodenje dnevnika hvaležnosti.

Ne bojte se poiskati strokovne pomoči. Nobena težava ni tako majhna, da bi jo morali reševati sami. Poleg tega tesnoba običajno ne izgine sama od sebe. Sčasoma lahko povzroči nespečnost ali depresijo. Psihoterapija vam lahko pomaga obvladati situacijo in vam pokaže načine, kako se spoprijeti s težkimi čustvi, ki vas bremenijo.

Na Hedepy lahko izbirate med več kot 15 preverjenimi psihoterapevti in se terapiji pridružite prek spleta. Oglejte si, kako deluje.

radost v přírodě.jpg

Kaj lahko storite kot starši

Ključno je, da čustev otrok in mladostnikov ne zmanjšujemo. Njihovi strahovi glede prihodnosti so upravičeni, čeprav se nam morda zdijo pretirani. Tukaj je nekaj točk, ki jih lahko poudarite svojim otrokom:

 • Poslušajte in pokažite razumevanje – odkrito se pogovarjajte o tem, kaj čutijo, ne da bi se norčevali iz čustev.
 • Skupaj se izobražujte – poiščite informacije o tem, kaj se že počne za reševanje podnebnih razmer. Poiščite pozitivne primere in zgodbe. Pomagate lahko ublažiti občutke nemoči.
 • Skupaj naredite nekaj za naravo – lahko se odpravite na čiščenje gozda, posadite drevesa ali pa si zastavite manjše dosegljive cilje, da bo vaše gospodinjstvo bolj trajnostno.
 • Spodbujajte izražanje čustev – umetniške in pisne oblike izražanja pomagajo pri obvladovanju čustev.
 • Spodbujajte zdrave navade – dovolj spanja, gibanje, zdrava hrana, čas v naravi – vse to pomaga pri odpravljanju stresa.

Če menite, da vaš otrok potrebuje intenzivnejšo pomoč, na Hedepy nudimo tudi psihoterapijo za najstnike. Naši akreditirani strokovnjaki vedo, kako delati z otroki, da jim pomagajo premagati ta težka čustva.

Tukaj najdete pregled psihoterapevtov, ki so specializirani za pomoč najstnikom. Z nekaj kliki lahko rezervirate svojo prvo spletno terapijo.

Razmišljate o terapiji?

Vsekakor je vredno poskusiti
Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna