Jeza, bes ali agresija. Vsi jih poznamo. Ne moremo si pomagati, saj so del naše narave in normalnega psihološkega razvoja. Še bolj paradoksalno pa je, kako nesprejete so v sodobni družbi. Strah pred obsojanjem nas lahko prisili, da jih potlačimo, kar je le korak do bolezni ali napadov besa. Toda kako lahko ukrotimo svojo jezo in jo pravilno usmerimo?

Kaj je jeza?

Jeza in bes sta čustvi, ki se ločita po tem, kako intenzivno ju doživljamo. Agresijo torej opisujemo bolj kot instinkt, notranjo energijo, ki je prirojena, na njeno izražanje pa v veliki meri vpliva okolje, v katerem smo se rodili.

Kako obvladati jezo?

Da bi se naučili obvladovati jezo, je najprej dobro ugotoviti, kaj jo sproži. Bistveno je, da se naučite spraševati in poslušati svoje telo in um. Če se vaš notranji glas upira in ne želite odgovoriti, se obrnite po pomoč na strokovnjaka, trenerja ali psihoterapevta. Preprosta, a globoka vprašanja bodo zagotovo utišala notranji glas. Vzroki za vašo jezo vam bodo sčasoma pomagali pri njenem usmerjanju.

Kako pravilno sprostiti jezo?

Če že poznate svoje sprožilce, ste morda zmanjšali tudi občutek notranje napetosti, ki spremlja jezo. Toda kako jo izraziti, ne da bi jo zatrli, hkrati pa ne bi poškodovali sebe ali koga drugega? Jeza je tako kot vsako drugo čustvo kratkotrajno. Zato nam lahko pomaga zavedanje, da ne bo trajala večno in da bo kmalu spet izginila.

vztek.webp

Česa se izogibati, ko začutimo, da se nas loteva jeza?

Z zatiranjem jeze povečujete tveganje, da bo prej ali slej ušla izpod nadzora  in se bo izrazila kot izbruh. In če vam jo bo uspelo dovolj dolgo zadrževati v sebi, bo verjetno škodovala tudi vašemu zdravju. Priporočljivo je, da pustite jezi prosto pot, vendar v obliki, ki vam bo prinesla olajšanje, ne da bi škodovala vam ali komu drugemu. Čustveni coachi ali psihoterapevti vam lahko pomagajo vzpostaviti lastne rituale, s katerimi boste svojo jezo omejili in jo vodili.

Kaj se skriva za napadi besa? In kako ravnati z otroško jezo?

Izpadi besa so verjetno posledica nakopičene frustracije ali stresa. Nagnjenost k napadom besa je lahko genetsko pogojena, pa tudi posledica okolja, v katerem živimo, ali kraja, kjer smo živeli kot otroci. Če ste se znašli v začaranem krogu neobvladljive jeze, se za trenutek ustavite in se vrnite v preteklost do trenutka, ko so stvari začele uhajati izpod nadzora. Pogovorite se z nekom, ki vam lahko pomaga pri soočanju s težavami, bodisi z ljubljeno osebo ali spletnim terapevtom.

Na raven jeze pri otrocih vplivata tudi genetika in okolje (družina). Če so izbruhi jeze pogosti, se običajno priporoča družinska terapija, ki deluje celostno, po možnosti z vsemi družinskimi člani.

Kako mi lahko psihoterapija pomaga pri obvladovanju agresije?

Če menite, da vam agresija povzroča težave in da vas prevečkrat obvladujeta jeza in bes, je psihoterapija možnost za spremembo. Najprej vam bo pomagala ugotoviti, čemu je namenjena vaša jeza in kakšna je njena vloga v vašem življenju (izobraževanje). V kontekst bo postavila razloge, zakaj ta določen način vedenja prevladuje nad drugim (razumevanje). Psihoterapija vas bo usmerila k drugačnim načinom spoprijemanja s stresnimi situacijami. To lahko vključuje krepitev samozavedanja, komunikacijskih veščin ali trening asertivnosti.

Resnična zgodba, kako je terapija pomagala stranki

“Kdaj sem se prvič zavedel, da moram nekaj narediti glede svoje jeze? Tisto noč, ko je moja punca  spakirala kovček in odšla. Iskreno, ne krivim je za to. Nikoli nisem bil pritlehen, vendar zadnjih nekaj dni nisem potreboval pametnega izgovora, da bi se spravil nanjo. Terapevtka je bila moje pravo nasprotje, prijazna in razumevajoča. Zahvaljujoč njej sem lahko razbral prave razloge za svojo jezo. Moja težava je, da kadarkoli se zaradi česa razjezim ali pa imam preprosto preveč jeze, jo izlijem na svoje najbližje. Tega ne počnem namenoma, tako pač je. Toda zdaj se stvari spreminjajo. Zato bi rad spodbudil druge, ki doživljajo nekaj podobnega – z jezo se je treba le naučiti delati na pravi način. Če lahko to storim jaz, lahko tudi vi.”

Razmišljate o terapiji?

Vsekakor je vredno poskusiti
Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna