Kako sprejeti žalost v svoje življenje in razumeti njen pomen?

Da bi izkusili veselje, moramo prepoznati žalost. To je načelo sveta, v katerega so se rodila naša telesa in kamor spadajo naša čustva in izkušnje. Kadar je žalosti dovolj, bogati naše duhovno življenje in nam prinaša informacije, brez katerih bi naša osebnost in njen razvoj sicer stagnirala. Toda kako ravnati z žalostjo, ki postane trpljenje in se zdi, da nima ne začetka ne konca?

Kaj sploh je žalost?

Žalost sodi v osnovno opremo našega čustvenega življenja. Včasih se lahko pojavi brez očitnega vzroka, včasih pa je buren odziv na določene situacije. Deluje tako na ravni telesa (stres, ki povzroči žalost, povzroči spremembe na ravni možganov) kot na ravni duše (žalost doživljamo kot neprijetno stanje trpljenja).

 

Katere situacije najpogosteje spremljajo žalovanje?

Žalovanje je naš odziv na izgubo – izguba ljubljene osebe, žalovanje po razhodu s partnerjem, to so resnične izgube. Na ravni našega uma, ki ima dar domišljije, pa lahko občutimo tudi žalost zaradi namišljenih (namišljenih) izgub – izgube priložnosti, izgube svobode, izgube varnosti (finančne ali čustvene – na primer žalovanje za starši). To so izgube, ki so tesno povezane z okoljem našega časa in so izziv za vsakega od nas.

 

Kakšen je pomen žalosti?

Žalost se pojavi, ko se naš um odloči, da ni več razloga za boj in da nimamo možnosti, da bi še naprej vplivali na položaj, v katerem smo, ali ga spremenili. Namen žalosti je upočasniti delovanje telesa po predhodnem stresu. S tem se ustvari prostor, v katerem lahko predelamo, kar se je zgodilo, hkrati pa zacelimo rane in počasi vrnemo svoje življenje v normalno stanje.

Kako premagati žalost, če jo že doživljamo?

Žalovanje si vzame svoj čas. Glas našega časa pa nas pogosto nagovarja, naj se čim prej znebimo žalosti ali drugih neprijetnosti. Prvo priporočilo je, da smo do sebe potrpežljivi. Pri odvajanju žalosti pa lahko pomaga psihoterapevtski proces, ki vam v dialogu s strokovnjakom omogoči, da jo na zdrav način “oddelate” in se v prihodnje opremite s takšnimi notranjimi viri, ki vam bodo pomagali, da se boste lažje spopadali s podobnimi trenutki.

žalost

Kaj storiti, če žalovanje traja predolgo?

Pomemben vidik žalosti je, da po določenem času zbledi, se konča. Če stare žalosti prenašate v svoje življenje ali če vaša notranja žalost ne popušča, to verjetno počne na račun kakovosti vašega življenja in celo zdravja (dolgotrajna žalost lahko povzroči psihosomatska obolenja). Pogovor s strokovnjakom, bodisi prek spletne terapije ali osebnega srečanja, je lahko dobra odskočna deska za obravnavo tem, ki se jih vaš um morda izogiba, če so zanj preveč grozeče.

 

Kako mi lahko psihoterapija pomaga pri žalovanju?

Žalosti ni treba zdraviti, ni bolezen, ampak dokaz, da je vse na svojem mestu. Izziv pa je naučiti se delati z njo – jo razumeti, ji dati dovolj prostora v življenju in ji dovoliti, da je naš partner, ne sovražnik. Spletna psihoterapija vas bo vodila skozi ta proces. Nato vam bo pomagala, da v svoje življenje namesto trpljenja vnesete možnost rasti in zavestno doživljate ne le žalost, temveč tudi vsa druga čustva.

Resnična zgodba o stranki in o tem, kako ji je terapija pomagala:

“Spomladi in jeseni se mi ne ljubi ničesar početi, počutim se razdražljivega in brez energije. Bolj ko se poskušam potiskati, slabše se počutim. Nikoli nisem šel k specialistu, ker nisem trpel za depresijo, to sem vedel. Potem pa mi je prijateljica povedala, da tudi meni ni treba biti sam s svojo žalostjo, in mi priporočila psihoterapevta. Občutek, da nekdo ne minimalizira tega, kar doživljaš, in ti ne poskuša prodati zagotovljenega nasveta, je bil neprecenljiv. Že samo s tem, ko prisluhneš samemu sebi, ugotoviš, da si lahko sam sebi najbolje pomagaš. In ugotovil sem, da moram, tako kot narava, včasih upočasniti tempo, več časa posvetiti temu, kar me osrečuje, in, kar je najpomembneje, se pogovoriti o svojih potrebah in o tistih, ki so mi najbližji. Zdaj se svoje žalosti ne bojim več, sprejel sem jo v svoje življenje kot svojo notranjo svetovalko, ki me potreplja po rami, da me opomni o pomembnih stvareh v življenju.”

Resnična zgodba
Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih