Kako preživeti božič in postaviti trdne osebne meje

Želimo si srečnih in veselih praznikov, vendar so za mnoge od nas precej stresni in tesnobni. Od nas se pričakuje, da bomo prišli na nešteto božičnih zabav, pogosto se moramo soočiti z neprimernimi vprašanji sorodnikov in že stotič razložiti, da res ne bomo zaužili še enega jajčnega likerja ali sladkarije.

Kako se upreti vsem tem božičnim pritiskom in vljudno zavrniti ponudbe, ki jih ne želimo? Svetovali vam bomo, kako postaviti osebne meje in preživeti božič v miru in tišini.

Kaj je za vas pomembno v času božiča?

Z božičem je povezanih toliko tradicij, pravil in pričakovanj, da zlahka pozabimo, kako si ga dejansko želimo doživeti sami. Na avtopilotu se ravnamo po tem, kako stvari potekajo – navsezadnje so to tradicije.

Vendar ni nujno, da je tako. Zapišimo, kaj je zares pomembno za vas v času božiča. V en stolpec zapišite, kaj vas osrečuje, v drugega pa, kaj vam povzroča stres. To vam bo pomagalo razjasniti vaše prednostne naloge in zmanjšati tisto, zaradi česar se ne počutite dobro.

Če vam zdaj ne pride nič kaj dosti na misel, poskusite voditi dnevnik svojih čustev. Ko se vam pojavijo misli na karkoli, povezano z božičem, spremljajte, kako se ob tem počutite, in to zapišite. Posamezne točke lahko ocenite z oceno, kot bi to storili v šoli. Kmalu boste ugotovili, kaj vas osrečuje in čemu morate reči NE.

dnevnik čustev

V resnici ni nujno, da je vse popolno

Včasih sami nekoliko pokvarimo božično doživetje. Trudimo se, da bi bilo vse popolno, dokler nam v želji po popolnosti ne zmanjka diha in se izgubi celoten božični duh.

Zato si letos zastavimo realne cilje. Lahko na primer omejimo število vrst sladkarij, božični kruh kupimo v pekarni, ne pretiravamo s čiščenjem in okraševanjem, preskočimo nekatere zabave. Sprejmite, da nekatere stvari morda ne bodo šle po načrtih, in to je v redu. Najpomembnejša sta vaš duševni mir in sproščeno vzdušje. Tudi če se vam bo zdelo, da vas tašča postrani gleda.

Kako postaviti osebne meje in reči NE

Ko ugotovite, kaj vam povzroča stres okoli božiča, morate določiti osebne meje, da boste lahko rekli NE, ko bo to potrebno. Ali da se uprete neprimernim komentarjem in ne sodelujete v pogovorih, ki vam niso prijetni.

Ogledali si bomo konkretne situacije in kako se nanje odzvati.

Kako zavrniti povabilo na zabavo

Vabila je težko zavrniti. Skrbi nas, da bomo zamudili nekaj pomembnega, da bomo z zavrnitvijo koga prizadeli ali da naslednjič ne bomo povabljeni. Se počutite enako? Potem vam bo zagotovo pomagal članek Od FOMO do JOMO: Kako prenehati skrbeti, da boste nekaj zamudili?

Tukaj so konkretni nasveti, kako lahko vljudno zavrnete povabilo:

  • “Najlepša hvala, ker ste pomislili name. Z veseljem bi prišla, vendar imam druge obveznosti, zato mi tokrat ne bo uspelo. Veselim se, da se naslednjič spet vidimo.”
  • “Res cenim vaše povabilo, vendar se bojim, da ne bom mogel priti. Letos moram res upočasniti in počivati. Upam, da boste imeli čudovito zabavo, in hvala za razumevanje.”
pošiljanje sporočil

Lahko rečete nekaj podobnega:

  • “Zelo sem vesela, da sem lahko bila z vami, zdaj pa moram iti. Zahvaljujem se vam za čudovit čas.”
  • “Z vami sem se imela lepo, vendar imam jutri obveznosti, zato se bojim, da bom morala iti.”

Z družino je lahko težko, saj vam ne dovolijo, da bi odšli tiho brez posebnega razloga. Zato podajte konkreten razlog in stojte za njim ter se pri tem ne pustite prepričati v nasprotno.

Kako se odzvati na neprimerne komentarje o svojem življenju

Zakaj si še vedno samska, zakaj še nimaš otrok, kdaj boš našla primerno službo… Če vam to ni všeč, vam ni treba odgovarjati na takšna vprašanja in komentarje.

Poskusite reči:

  • “Razumem tvojo skrb, vendar bi to raje zadržal/a zase. Raje mi povejte…?”
  • “Žal mi je, ampak to je zame občutljiva tema in je zdaj raje ne bi izpostavljal/a.”
  • “Hvala za skrb, vendar poznam sebe in vem, kaj je dobro zame, in tako sem zadovoljen/na.”

Kako zavrniti alkohol

Dejstvo, da je alkohol prepleten s prazniki, še ne pomeni, da ga morate zares piti.

Kako zavrniti pitje alkohola:

  • “Hvala, vendar se moram za zdaj odreči alkoholu.”
  • “Hvala, vendar moram jutri zgodaj vstati, zato ne smem pretiravati. Imate kakšno brezalkoholno pijačo?”
  • “Hvala, vendar mi alkohol v zadnjem času ne koristi, zato sem ga prenehal/a piti.”

Če gostitelj običajno vztraja, se lahko na zabavo pripeljete z avtomobilom. Imeli boste popoln razlog, zakaj v resnici ne morete spiti niti kapljice alkohola.

praznovanje božiča

Postavljanje osebnih meja je izziv

Reči NE je lahko sprva strašljivo. Strah nas je, da bi koga prizadeli, da bi nas obsojali ali da nam ne bi bili všeč. Zdi se nam, da moramo ljudem ustreči. Zato včasih nimamo pojma, kje bi pravzaprav morale biti naše osebne meje, da ne bi šli proti sebi.

Se počutite enako? Osebne meje so odlična tema za psihoterapijo. Terapevt vam lahko pomaga krmariti lastna čustva in ugotoviti, katera prepričanja vam preprečujejo, da bi sebe postavili na prvo mesto. Terapevt vas bo naučil, kako delati z njimi, da boste lahko trdno stali za svojimi mejami.

V Hedepy se lahko povežete z več psihoterapevti iz vse države in se dogovorite za termin v samo nekaj dneh.

Opravite 5-minutni test in na podlagi rezultata vam bomo priporočili tri najprimernejše terapevte za vas.

Katero področje vas zanima?

Ljudem pomagamo na različnih področjih

TERAPEVT

Priporočimo tri idealne terapevte

Na podlagi 19 vprašanj bomo med vsemi terapevti poiskali terapevte, ki najbolje ustrezajo vašim pričakovanjem in temam.

Na podlagi stvari, o katerih se želite pogovarjati.
Na podlagi vaše nujnosti za terapijo.
Na podlagi vrste terapije, ki vam ustreza.