Anksioznost, napadi panike in vročina. Zakaj se poleti počutite slabše?

Anksioznost, napadi panike in vročina. Zakaj se poleti počutite slabše?


Delite članek

Se vam zdi, da so se vaši napadi tesnobe in panike poslabšali s poletno vročino? Niste sami.

Glede na znanstveno študijo se lahko simptomi z naraščajočimi temperaturami resnično okrepijo. Preberite, zakaj in kako jih lahko preprečite, da boste lahko uživali v mirnejšem poletju.

Sezonske depresije niso osamljen primer

Morda ste že slišali za sezonsko afektivno motnjo, ko hladno obdobje prinese psihološke težave – predvsem depresijo. Čeprav je zima običajno melanholično obdobje, pa ni edino, ki lahko sproži nekaj duševnega nelagodja.

Poletje je povezano z dopusti, izleti in veselimi dogodki, kot so vrtne zabave in pikniki, sonce sije dlje časa in zaradi njega naše telo proizvaja več vitamina D, ki prispeva k boljšemu razpoloženju. Toda ko se poletje prevesi v najbolj vroče obdobje, lahko sproži tudi tesnobo in napade panike. Krivec za to je vročina in zelo dolgi dnevi.

vedro_edited.webp

Zakaj se anksioznost poleti lahko poslabša?

Vročina povečuje kortizol, stresni hormon, ki spodbuja simptome tesnobe. Vpliva na možganski center za strah in s tem povzroča povečanje tesnobnih misli. Poleti lahko čutite več zadihanosti, slabosti, utrujenosti, nemira, omotice, povečanega srčnega utripa, tresenja in dehidracije. To so fiziološki razlogi, zakaj se poleti lahko počutite bolj tesnobno.

Vendar se s poletjem pojavijo tudi drugi izzivi, ki lahko povečajo zaskrbljenost. To so:

  • Spreminjanje rutine – vsakodnevna rutina pomaga preprečevati tesnobo. Vendar se poleti dogaja toliko dogodkov, da jim ni lahko slediti. Nove dejavnosti nato pomenijo večji telesni in duševni napor, naše ravnotežje pa je v nevarnosti.
  • Strah pred zamujanjem – ste že slišali za FOMO (fear of missing out)? Okolje in mi sami pritiskamo nase, da bi izkoristili priložnost za poletno zabavo in ne bi ničesar zamudili. Tako imamo manj prostora zase in se krivimo, če kaj zamudimo. To povzroča stres, ki vodi v tesnobo.
  • Manj spanca – dnevi so daljši, zato hodimo pozneje spat ali pa zaradi svetlobe ne moremo zaspati. To zmoti naš cirkadiani ritem in vzorci spanja so moteni. Kakovosten spanec pa je bistvenega pomena za dobro duševno počutje.
  • Uživanje rekreativnih drog – poletne zabave in večerno posedanje na terasah pomenijo tudi več alkohola in drugih lažjih ali trdih drog. Te pa predstavljajo veliko breme za naš živčni sistem.

mene_spanku.webp

Kako preprečiti napade tesnobe in panike v vročih dneh?

Pridite in uživajte poletje v miru in veselem vzdušju. Teh pet preprostih nasvetov vam bo pomagalo preprečiti napade tesnobe in panike poleti ali jih vsaj čim bolj zmanjšati.

  1. Ne izpostavljajte se preveč soncu – zagotovo vam ni treba sedeti med štirimi stenami, vendar pazite, da se ne znajdete v situacijah, ko bi vam bilo zaradi vročine fizično neprijetno. Dogodke lahko načrtujete za dopoldne ali zvečer in poiščete senco ob vodi.
  2. Ne načrtujte preveč – eno potovanje za drugim, do potankosti načrtovane aktivne počitnice in vabila na dogodke vas lahko zlahka preobremenijo. Bodite prijazni do sebe in načrtujte dovolj prostega časa, ko vam ne bo treba početi ničesar, razen skrbeti zase.
  3. Pijte več vode in manj alkohola – zdi se kot kliše, vendar opazovanje svojih pivskih navad in izogibanje alkoholu resnično pomagata. Fizični simptomi dehidracije spodbujajo tesnobo, alkohol pa moti kakovost spanja.
  4. Privoščite si kakovosten spanec – v vročini in dolgih dneh je težko zaspati. Če je v vaši spalnici veliko svetlobe, si priskrbite zatemnitvene zavese. Razmislite tudi o klimatski napravi ali vsaj močnejšem ventilatorju. Takoj boste bolje spali.
  5. Izvajajte dihalne vaje – pomagale vam bodo lažje zaspati ali zmanjšati simptome tesnobe, kadarkoli vas ti doletijo čez dan.

dech_edited.webp

Spopadanje s tesnobo ni enostavno. Vendar se je z njo mogoče spopasti in ublažiti neprijetne simptome. Pogovor s psihoterapevtom vam lahko prinese hitro olajšanje. Terapevt vas bo naučil tudi različnih vaj, ki vam bodo pomagale pri obvladovanju tesnobe, ko se bo ta ponovno pojavila. Ni treba, da ste sami.

Pri Hedepy se lahko terapiji preprosto pridružite prek spleta, saj vam sploh ni treba zapustiti doma. Ni pomembno, če ne znate poimenovati, kaj točno vas moti. Terapevt vas bo vodil in skupaj bosta našla izhod.

Na podlagi kratkega testa vam bomo priporočili tri najprimernejše terapevte. Prvo srečanje lahko opravite že jutri. Naredite prvi korak in začnite pot do boljšega duševnega počutja.

Ne spopadajte se s tem sami

Na koncu bi vam radi povedali še zadnjo in najpomembnejšo stvar. Popolnoma naravno je, da v težki situaciji doživimo val čustev. Vsaka kriza ima svoj začetek, vendar ima tudi svoj konec. Tudi vaša. Zato, če o tem vsaj malo razmišljate, prosite za pomoč psihologa, psihiatra, psihoterapevta ali coacha. Ne spopadajte se s tem sami; pomoč lahko najdete - Na spletni strani Hedepy.si je na voljo več kot 10 terapevtov. Izberete lahko tistega, ki najbolj ustreza vašim potrebam, in se dogovorite za termin za naslednji dan. S terapevtom se lahko nato povežete prek spleta, iz udobja svojega doma.

Razmišljate o terapiji?

Vsekakor je vredno poskusiti
Da bo terapija uspešna, vam bomo pomagali najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam lahko v 5 minutah pomagamo najti osebo, ki vam bo prisluhnila.
Skrbno izbiramo terapevte
Skrbno izbiramo terapevte
Preden se terapevti pridružijo naši skupnosti, gredo skozi ustrezen izbirni postopek, imajo preverjeno izobrazbo in usposabljanje.
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
Pomagali vam bomo najti najboljšega terapevta
S kratkim testom vam bomo pokazali tri najprimernejše terapevte glede na vaše zahteve.
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Terapijo bomo dopolnili z video lekcijami
Naročnikom ponujamo 60 spletnih video lekcij o duševnem zdravju, ki si jih lahko ogledate kadarkoli.
Začni test
Hedepy
Naročite se na novice Hedepy
Nasveti, popusti, novice
S prijavo se strinjate z našimi načeli obdelave osebnih podatkov.
Footer

VisaMastercardGoogle PayApple PayPayPalKlarna